Special Weekly

Ladies First

Блясъкът на коледните украси

Въпреки ниските температури, променливо време и спускащия се още в ранен следобед мрак, декември е един от най-обичаните, очаквани и специални месеци в годината. Магията на Коледните празници изведнъж превръща познатата сива градска среда в бляскав приказен декор, облива в светлина улици и булеварди, разпръсквайки аромат на сладки и вино. Хилядите цветни гирлянди, лампички и елхи се сливат в чудна феерия, която кара хората да се чувстват щастливи и ги изпълва с празнично настроение.

Париж

Жителите и гостите на Париж имат привилегията да се радват на една от най-красивите празнични украси не само в Европа, но и в света. Красив по всяко време на годината, градът става особено привлекателен в навечерието на празниците. Елегантните улици, бутиците и историческите забележителности са окъпани в светлина и цветове. Повече от 200 коледни елхи, украсени със 150хил. лампички и осветени от над 400 прожектора преобразяват прекрасния булевард "Шанз Елизе" от площад "Етоал"до Триумфалната арка. Витрините на изисканите бутици, коя от коя по-хубава, допълват блясъка на най-известната улица в Европа. Коледната настроение далеч не е концентрирано само в тази част на френската столица. Накъдето и да погледне човек, има какво да го очарова - окъпаният в светлина площад "Вандом", импозантната катедрала "Нотр Дам", пред която всяка година се издига огромно Коледно дърво, Лувърът, който гостоприемно отворя врати Лувър и през празничните дни. Ако човек има нужда да се постопли и същевремено да се наслади на най-голямото бижу в празничната украса - Galeries Lafayette е правилното място. Струящата от хилядите лампички и гирлянди светлина обгръща красивата фасада и подготвя посетителите за още по-големия блясък вътре. Под прекрасния купол в стил art deco се издига огромното Коледно дърво. По традиция високата 21 м и широка цели 9 м елха е отрупана със 120 кристални украшения Swarovskiи 5хил. кристални звезди, изработени от бижутерската фирма. Индивидуалните украси на магазините превръщат всяко кътче на Galeries Lafayette в наслада за сетивата.

Лондон

Превърналото се в истинско празнично събитие тържествено включване на коледните светлини мигновено прогонва зимния мрак и преобразява Лондон в пъстро, дори вълшебно място. Още на 12 ноември хиляди хора излизат на прочутите лондонски улици "Риджънт", "Оксфорд" и "Бонд", за да отбележат началото на празничния сезон. Многобройните лампични и Блестящата декорация на сгради и витрини сякаш са магична сцена, на която може да се полюбувате на известни личности от шоубизнеса, оживели герои от приказките и разбира се на самия Дядо Коледа и неговите помощници. Празничното усещане се допълва от фойерверки и концерти, а коледната украса включва дори задължителните за лондончани чадъри. Една от водещите атракции е огромната норвежка елха на площад "Трафалгар". От 1947-а насам жителите на Осло изпращат този подарък на британците в знак на благодарност за подкрепата им през Втората световна война.

Ню Йорк

Ню Йорк несъмнено е един от градовете с най-пищна коледна украса в света. Той е окъпан в светлина и блясък от ноември до началото на януари. Голямата атракция е прочутото коледно дърво пред Rockefeller Center, което вече над 80 години въплъщава празничния дух на мегаполиса. То е обсипано с над 80хил. електрически крушки, които озаряват околните улици, ледената пързалка пред него и привличат многобройни посетители от цял свят. И макар че изненадите и забавленията са на всяка крачка, със сигурност не бива да се пропускате разходката по елегантното Пето авеню, чиито витрини се превръщат в същински произведения на изкуството, както и прочутата кристална снежинка на UNICEF, грееща на 57-ма улица точно до Tiffany's.

Токио

Токио е едно нестандартно, но и незабравимо място за посрещане на Коледните празници. Коледната украса е толкова пищна, че празничната атмосфера се усеща навсякъде. Големите отрупани с украшения елхи, светлини, които блестят още по-ярко на фона на ясното зимно небе над Токио и изобилния коледен декор по улиците и сградите, създават празнична нагласа за нещо специално. Най-красивата гледка към града се разкрива от Rappongi Нills, а коледното дърво на Tokyo Tower е най-голямото в цяла Япония.

Рио де Жанейро

И ако разходката в Азия за някои е нестандартен начин да посрещнат Коледа, Рио де Жанейро си е направо екзотичен избор. Асоциациите с плажове, салса и футбол обаче не пречат града да изглежда неповторим с празничната си атмосфера. Е, Дядо Коледа е по бански в разгара на бразилското лято, няма вечнозелени борове, снегът е изкуствен, но от декември до 6 януари Рио блести в коледната си украса. Тържественото включване на светлините на 1 декември е придружено от фойерверки и 3D светлинно шоу за радост на стотиците хиляди посетители. В центъра на вниманието е коледното дърво, нареченоRodrigo de Freitas Lagoon Chrismtas Tree. То представлява огромна метална конструкция с височина 85 м и тегло над 500 т, разположена във водата. Това е най-голямото плаващо коледно дърво в света и един от символите на Рио от 1995-а. Всяка година тържественото включване на светлините представлява неповторим спектакъл, който се оценява като третото най-популярно туристическо събитие в страната след карнавала и посрещането на Нова година на плажа Копакабана .