Special Weekly

Ladies First

Балът на каратите

През последните пет години бижутерската къща Van Cleef amp; Arpels (VCA) се придържа към принципа да създава новите си украшения, взаимствайки известни сюжети (театър, приказни цветя и животни, светски събития, литературни герои и др.). Показателно е, че майсторите от къщата не произвеждат реплики и копия на своите бижута. Всяка нова колекция е нова, оригинална глава от безкрайната книга на Van Cleef amp; Arpels. Но всички те са подшити заедно и представляват единен дебел том. Така е и с Bals de Legende (Легендарните балове) - поредната голяма и блестяща колекция на бижутерската къща. Името й препраща към някогашната история на баловете, но не само към отдавна отминалите дни (като костюмирания Руски бал в Зимния дворец на 11 февруари 1903-а), а и към по-пресните светски сбирки, организирани вече не от аристокрацията, а от буржоазията и творческата интелигенция. Колекцията е разделена на пет части: Le Bal du Palais d'Hiver, Le Bal du Siecle, Le Bal Black amp; White, Le Bal Oriental и Le Bal Proust. Всяка от тях представя украшения - пръстен, колие, гривна и задължително брошка, от различен жанр.


И така, първата руска част, Bal du Palais d'Hiver, включва брошката Diamond Dancer, пръстена Providence и дългото колие Zima. Всяко от украшенията е уникално и представлява интерес за ценителите. Брошката например е великолепен накит в духа на миниатюрната бижутерска скулптура. Изработената изцяло от брилянти триизмерна фигурка представлява танцьорка с кокошник (руски женски накит за глава) и малка кърпа в разперените ръце. Пръстенът Providence също е своеобразна скулптура от отделни елементи, чийто дизайн е прерисуван от историческата диадема, принадлежала някога на великата княгиня Елизавета Фьодоровна. Централният камък е колумбийски изумруд-кабошон с тегло от 20.12 карата. И накрая, дългото колие Zima, изработено от 1500 големи мъниста лазурит. По форма то напомня индийска храмова скъпоценност. Отделните му части обаче - фигурки на снежинки от бяло злато и брилянти - се отделят и могат да се носят като брошки.


Втората част на колекцията, Le Bal du Siecle, е създадена в чест на венецианския бал, състоял се на 3 септември 1951 година. Става дума за грандиозен светски карнавал, организиран от богаташа Шарл дьо Бестеги. Тази бижутерска секция се състои от четири вида украшения - брошки, пръстени, обици и колие. Брошката Coloured Sapphires Dancer изобразява венецианска танцьорка с прическа в испански стил, облечена в прекрасна рокля и с ветрило в ръка. В центъра на друго култово бижу, пръстена Bauta, наречен така в чест на венецианската маска, блести сапфир от Шри Ланка с тегло от 25.15 карата. Камъкът се поддържа от две миниатюрни маски баута , изрязани от тъмен седеф.


Le Bal Black amp; White е трето действие от балната драма в пет части. Историята на този бал, състоял се на 28 ноември 1966-а, е свързана с Труман Капоти, който решил да отпразнува възхода на литературната си слава в хотел Плаза. Писателят поканил на мащабното събитие 500 от най-прочутите хора в света. Темата и палитрата на вечерта - Черно и бяло, били уважени от Марлене Дитрих, Грета Гарбо, Вивиан Ли, Миа Фароу, Франк Синатра, представители на семействата Аниели, Рокфелер, Кенеди, както и от херцогиня Уиндзор и махараджата на Джайпур. Украшенията на VCA, призвани да напомнят за този грандиозен парад на американския, европейския елит и холивудските звезди, са брошката Diamond and Onix Dancer, украшенията Heavenscaper (гривна, колие и обици) и пръстенът Abstraction. Брошката представлява графична фигурка на танцьорка с дълга тясна рокля. Пръстенът Abstractionе е черно-бял етюд, изваян в стил ампир, помпозно украшение с 15-каратов диамант в центъра. Но най-интересното в тази секция е комплектът бижута от три части Heavenscaper, изработени от бели перли, брилянти и оникси.


Le Bal Oriental - четвъртата част на колекцията - е посветена на бала, организиран на 5 декември 1969-а в Париж от барон Алексис дьо Рьоде. Празненството в източен стил, което се състояло в двореца на аристократа на остров Сен Луи, е било посетено от Бриджит Бардо, Салвадор Дали, Аманда Лиър, виконтеса Дьо Риб, баронеса Ги дьо Ротшилд, както и от кронпринцесата на Дания - Маргрете. Тази част от бижутерската линия включва брошки (една от фигурките - Danseuse Oriental - е на полугола танцьорка от злато, бели и жълти диаманти) и украшенията Fleurs Mysterieuses - колие, обици и пръстен от бяло злато, брилянти и рубини, изработени във фирмения стил на VCA невидима рамка. Величественият пръстен Macara, който носи името на индийско митично същество, е основен акцент на раздела. В центъра му е разположен жълт сапфир от Шри Ланка с тегло 30.76 карата, който лежи върху скъпоценна възглавничка, поддържана от златни преплетени слонски хоботи.


И накрая, Le Bal Proust, петото действие преди падането на завесата. Колекцията е посветена на един от най-важните балове на миналото столетие, състоял се в замъка Фериер на 2 декември 1971 година. Това бил костюмиран светски фестивал с две хиляди поканени, който не отстъпва по творческа сила на екранизациите на романите на Марсел Пруст. В памет на изгубеното време, една нежна, куртоазна и красива епоха, бижутерската къща Van Cleef amp; Arpels е създала три украшения - брошката Rosemunde, героиня от книгата Запленен от момичетата в цвят, украшенията Oiseau във вид на пера и пръстена Miss Audrey. Най-голяма интерес представляват бижутата Oiseau - колие и обици във формата на пера от щраус и колибри, изработени от злато, сини, люлякови и розови сапфири и брилянти.