Special Weekly

Ladies First

Амбицирани сме да печелим клиенти с добра работа

Г-жо Праматарова, кои са главните предизвикателства пред вас, като основател и съсобственик на Здравноосигурителна каса ФИ Хелт АД, в условията икономическа криза?


Преди три години бе създадена Здравноосигурителна каса Прайм хелт. От няколко месеца мажоритарен собственик стана Първа инвестиционна банка и преименувахме Прайм хелт на Здравноосигурителна каса ФИ ХЕЛТ. Ако не ми бяхте задали този въпрос, никога нямаше да се замисля, че пред мен стоят предизвикателства и че те са в условия на икономическа криза. По-скоро за мен трудностите в работата на здравните фондове идват не от икономическата криза, а от все още незавършената здравна реформа и статут на здравните фондове, но да се надяваме, че правителството ще изпълни предизборната си програма и ще завърши започнатото.


Известно е, че имате успешна дейност в сферата на строителството и недвижимите имоти, защо решихте да се захванете тъкмо с този бизнес?

- Може би съм един много социален човек. За мен е съвсем логично да продължим да се грижим за нашите клиенти. В някои от големите жилищни комплекси, които построихме, бяхме проектирали сгради за медицински центрове. И сега в тях разположихме и създадохме едни от най-модерните диагностично-консултативни центрове в София и Пловдив. Със съвременен дизайн и последно поколение медицинска апаратура. Успяхме да привлечем едни от най-добрите специалисти в областта на медицината в България като д-р Ботев (АГ специалист и онкогинеколог); проф. Миланов (неврология); водещия специалист-мамолог д-р Катерински; в кардиологията при нас е д-р Манолова (от школата на Пирогов), която се занимава с интензивна кардиология и спешни случаи; водещият невролог в България проф. Янчева; доц. Силви Кирилов (уролог); офталмолози на много високо ниво като д-р Вълова, д-р Недева, д-р Петров и д-р Благоева;


Идеята е да създадем верига от медицински центрове с една обща концепция в цялата страна. Това го правим, защото искаме да сме сигурни, че всички наши клиенти и пациенти ще бъдат максимално бързо и професионално обслужени, прегледани на съвременна медицинска апаратура. (растер )

Кои са предимствата на доброволното здравно осигуряване и смятате ли, че българите имат необходимата култура да ги оценят и да се възползват от тях?

- Винаги съм смятала, че българинът има необходимата култура да оцени предимствата на допълнителното здравно осигуряване, но по-скоро няма достатъчно информация за това. bАко погледнем корпоративните клиенти, ще видим, че почти всички предприятия, собственост на чуждестранни инвеститори, са направили допълнително здравно осигуряване на своите служители. Чуждестранният работодател има културата и знае, че това ще доведе до по-малко прекъсвания на работния процес поради заболявания, по-малко отсъствия по болест, по-кратки срокове за възстановяване след боледуване, намаляване на злоупотребите с болнични листове и медицински документи. (в запетая) b0Нашата амбиция е с добра работа да спечелим доверието и на българските граждани в полза на този тип медицинско обслужване.


Доброволното здравно осигуряване, което ние предлагаме със Здравно осигурителна каса ФИ ХЕЛТ, допълва осигуряването, което имаме в Националната здравноосигурителна каса. Ние даваме по-голям обем и по-добро качество на медицинското обслужване. Персонално отношение към пациента, директен и бърз достъп до специалисти и лечебно заведение. Контрол върху качеството на обслужването.


Един може би малко неочакван въпрос, каква мечтаехте да станете като малка и как се променяха плановете ви през годините?

- Винаги съм била реалист и от малка съм доста практична, отличен ученик и много добър организатор. Винаги съм искала да ръководя собствена компания. Завърших икономика във ВИИ Карл Маркс, сега УНСС - специалност Счетоводство и контрол, а след това специализирах в института за следдипломна квалификация, катедра Извън производствена сфера (Кино, театър, реклама). Няколко години се занимавах с кино и реклама в Агенция София прес - Интерфилм. Може би съм мечтаела да се занимавам с това.


На какво посвещавате свободното си време? На семейството си, на спорт, хоби или нещо друго.

- Не зная кое е свободно и несвободно време, всичко правя едновременно. Двадесет и четири часа съм дежурна на телефона, още не мога да си позволя лукса да го изключа и за 1 минута.


Опитвам се малко да спортувам, чета по-малко, отколкото преди 20 години, ходя на кино в неделя. Мисля за семейството си постоянно особено за дъщеря ми, която учи в чужбина. Хоби не, а по-скоро интерес към дигитална архитектура и модерен дизайн.


Обичате ли да пътувате и кои са любимите ви дестинации?

- Да, пътувам непрекъснато предимно по работа, много рядко само заради пътуването. Съчетавам полезното с приятното.


Какви предимства Ви дава кредитната карта First Lady на Първа инвестиционна банка?

- Комфорт, голяма сигурност във всички точки на света и безплатна медицинска застраховка за лечение на рак на гърдата.


Може да се каже, че външният вид на една бизнес дама в известна степен е нейната визитна картичка. На кои марки се доверявате за облеклото, обувките, козметиката и аксесоарите и защо?

- Държа на външния си вид и съм голям привърженик на поговорката По дрехите посрещат, по акъла изпращат. Гледам винаги да отговарям на тези две условия - харесвам стила Шанел.