Special Weekly

Ladies First

Амазонка на палци

Примабалерината Маша Илиева прави спектакли в помощ на онкоболни деца

nbsp;


Има нещо символично във факта, че балерината Маша Илиева е родена на 11 септември. Всички свързват тази дата с атентатитеnbsp; в Ню Йорк през 2001-ва. Малцина обаче знаят, че тогава е и Световният ден на първата помощ. Мария, както е името й по паспорт, сякаш живее под неговия знак. От месеци се грижи за деца с онкологични и хематологични заболявания, настанени за лечение в болница Царица Йоанна. Миналото лято направи благотворителен концерт в Операта, на който танцуваха възпитаниците от балетната й школа. От билети и касички на входа на театъра успя да събере обнадеждаващата сума 14 000 лева.nbsp; Преди месец повтори експеримента - приходите от спектакъла на 2 юни и даренията обаче не надвишиха 3000 лева.


Друг на мястото на Маша щеше да се обезкуражи. Не и тя. Примата само навежда очи за няколко секунди и когато ги вдига, казва: Не се настройвам пораженчески, защото това не е загубена кауза.


Звездата на балета попада в ИСУЛ, както беше старото име на болницата, заради близко дете. Едно момиченце, което угасна от рак. Беше от петгодишна в школата ми. Дете, влюбено в балета. Имам от него посвещения, изрязвало е картинки, снимки, лепило ги е. Пазя всички тези албуми и някой ден ще направя изложба, зарича се Илиева.


Виждали сме Маша и в други акции на милосърдието. Тя беше сред участничките в кампанията От любов към живота, посветена на превенцията на рака на гърдата. Покрай благотворителните изяви Илиева е научила горчивата констатация, че даряват тези, които нямат. Първият ми сблъсък с благотворителността беше, когато искахме да съберем пари за балета. Гостувахме в Чай при Драго Драганов. Започнаха да се обаждат хора, които казваха: Аз си дарявам пенсията, Аз мога да дам 40 лева, Аз мога да дам двайсет, връща лентата назад балерината. Най-разтърсващият случай бил, когато детенце от школата й дошло при нея, донесло спестяванията си и казало: Моля те, предай ги от мен. В този момент погледът на Маша започва да плува, но тя не позволява сълзите да вземат надмощие. Усмихва се бързо и изстрелва: Благотворителността е хубаво нещо, но не е достатъчно само да дариш еднократно. Някой трябва да се грижи за тези хора, да общува с тях, защото проблемът е и психологически. Избереш ли една кауза, трябва да я поддържаш.


А каквото и да става, Маша не се отказва от каузите си. Външно изглежда крехка, но характерът й е труден за пречупване и ролята на умиращ лебед й подхожда само на сцената.


След няколко срещи с нея и птичи поглед върху кариерата й става ясно, че Маша Илиева е амазонка под прикритието на балерина. Истински боец, който няма да се изниже на пръсти и да остави палците си в калта. Първата й война беше за балета. Точно когато беше директор на танцовата трупа на Националната опера, Илиева алегорично


намекна, че балетът е гол


събличайки се за мъжката библия сп. Playboy.


Бунтът на Мария не успя, договорът й като шеф не беше продължен и за известно време тя минаваше за персона non grata в храма на ул. Врабча. Оттогава не са я канили в еротични фотосесии. Покрай тези снимки никой не обърна внимание на статията, а тя беше много силна. Остана ми и приятелството с главния редактор Христо Кьосев. Той доведе в школата дъщеря си, която танцува до ден днешен. Покрай нея пък се запали и майка й. Така че и двете са ми ученички, разказва примата.


За 14 години през школата й са минали 500 деца. Освен на задължителните pas de deux Илиева учи младите таланти да бъдат личности. И когато я попитат как се чувства един успял артист, тя честно отговаря: Ами неуспял.


Да си балерина в чужбина е изключително престижно. У нас тази работа е неблагодарна, недобре платена. Накрая не можеш да си тръгнеш достойно, констатира Мария. Става дума за пенсионния закон, според който жените в балета се оттеглят на 52 години, а колегите им на 57. Танцьорите държат за тях да се въведе по-ранно пенсиониране, но депутатите ги отрязаха с мотива, че шепа балетисти не си струват промените.


Маша Илиева


слага палците преди 36 години


Когато е на десет влиза в балетното училище, година по-късно руски педагози избират българчета за обучение в Съветския съюз. Така Илиева се озовава в Ленинград за седем години. Живях на пансион, сама. Е, не съвсем сама, защото имаше и други българи - батковците и каките, които бяха заминали по-рано. След училище й дават шанс да остане още една година, за да се усъвършенства в Киевския театър. Но бяхме надъхани, че родината ни зове, че са ни плащани стипендии и сме длъжни да се върнем и да станем солисти на Софийската опера, припомня си амазонката на танца. Тя често се шегува, че балетът е дързост и красота. Сутрин ставаш, трябва да си мислиш какво ще ядеш и дали няма да ти пречи. Какви обувки ще обуеш, за да ти е удобно през деня. Влизаш в залата и започваш да тренираш. Когато човек е в активната си възраст, прекарва там по осем часа. Физическото натоварване е огромно и болката е вярна спътница на омагьосаните от танца. Стане ли дума за травми, Маша дава за пример колегата си Трифон Митев и пред деца от Националното балетно училище го представя като забележителен с това, че има не-знам-колко операции.


Илиева е способна с часове да говори за балетното изкуство и да залее слушателя си с всякаква информация - като статистиката, че за сценичния си живот една балерина изхабява 10 000 палци. Не го е установила лично, защото отдавна е изгубила бройката, но преди години попаднала на тази любопитка в сп. Паралели.


За няколко десетилетия кариера най-сериозното изкушение пред Маша е


място в балета към операта в Амстердам


Исках да работя там, но като разбраха, че живея в България, казаха, че ще стане много трудно. Беше моментът на Шенген и проблемите с пътуванията и визите. Така че в крайна сметка се отказах, разказва балерината.


Примамлива изглежда и перспективата за работа в Австрия. Бях приета да танцувам Жизел и ангажиментът беше за шест месеца. По същото време обаче вnbsp; България ми предложиха да танцувам Одета-Одилия в Лебедово езеро. Така че през 1990-а избрах България с нашата мизерия, но да изтанцувам мечтата на всяка балерина. Имах и лични причини. Може би и плахост, и нерешителност. Защото сама жена отиваш някъде и не знаеш дали ще започнеш от последната редичка в кордебалета и ще трябва да се доказваш отново. Дали няма някакво отчаяние да настъпи, депресия...


Оттегли се със Силфида, гледаме я в Зорба


На 29 април Маша се сбогува с публиката. Обясни, че го прави в този момент, за да я запомнят на върха, а не когато бавно-бавно слиза от него.nbsp; Прощалният й спектакъл беше Силфида от Херман Льовенскьолд. Въпреки че тържествено предаде палците на малките балерини от школата си, Илиева не слезе окончателно от сцената и на 7 и 8 юли ще я гледаме в Опера на площада вnbsp; Зорба Гъркът.


Очакваме и първия й авторски спектакъл - Маша е дипломиран режисьор и амбицията й е да създаде собствено представление.


ЛАЙФСТАЙЛ


- Любимата й дизайнерка е Мария Недкова. Децата от школата играха на нейно ревю. Харесаха ми тоалетите й, даже за бенефиса си бях поръчала много красива дълга рокля, но не я облякох, защото ме боляха краката, признава Маша.


- Ежедневният й стил е спортно-елегантен. Може да ме видите и с най-обикновени дънки и маратонки.


- От месеци насам носи на врата си верижка, подарена от приятел. Мисля, че ми е талисман. Имам чувството, че когато си сменя бижуто, или се скарвам с някого, или зациклям...


РИСКОВЕ НА ПРОФЕСИЯТА


- Помни гастрол в Италия с плонж на четири крака. В един от градовете танцувала на сцена с огромен наклон. Излетях и се приземих на четири крака. Уплаших се много, но на секундата станах и завърших. Може би тогава съм получавала най-много аплодисменти в кариерата си.


- На едноnbsp; представление в Германия пантофката й се развързва. Стана така, че палецът се изхлузи и кошмарно се кандилкаше насам-натам, спомня си балерината. Илиева не издържала и се скрила зад кулисите, за да завърже палеца.


nbsp;- Сцена в Испания помни приземяването на българската примабалерина по дупе. Оказало се, че на подиума имало мазно петно и Илиева се подхлъзнала.


Елица Иванова