Special Weekly

Ladies First

Acte V означава Louis Vuitton

S 250 c1a510d5 b28d 4837 89a0 f2454d7b923d
S 250 ba40a8b3 fda7 4f72 a16f 846de3954923
S 250 c31a2847 0fe5 4e32 9f0c 9ffb39dd7529

Римската цифра V e символ на новата колекция на Louis Vuitton - Acte V. В случая V не означава вендета: римската цифра подсказва, че това е петата серия High Jewelry на френската къща. Колекцията включва около 30 украшения, които са разделени в три теми: Genesis, Metamorphosis и Apothesis. Във формата на римската цифра V са и скъпоценните диаманти, с които са украсени широките гривни (наричани от бижутерите маншети), големите пръстени, капковидните обеци и колиета в стил арт деко. И накрая V e препратка към монограма, създаден от Гастон Луи Вюитон през 20-те години на ХХ в., който се е превърнал в символ на марката Louis Vuitton. Невероятната колекция Acte V е изработена в стила арт деко и сякаш напомня за вълнуващите времена на "Великият Гетсби".

Другата основна характеристика на колекцията е използването на редки скъпоценни камъни, които бижутерите на модната къща са събрали от цял свят.

Огърлицата Genesis  е най-голямото съкровище на Acte V. Тя е изработена от бяло злато и завършва с великолепен триъгълен австралийски черен опал с тегло 87.92 карата, заобиколен от бели диаманти с фирмената шлифовка на Louis Vuitton във формата на звезди. Огърлицата образува хармонична двойка с обеците, които също са инкрустирани с австралийски черни опали, брилянти и сапфири.

Колието Metamorphosis пленява със своите изключителни смарагди и диаманти от афганистанската провинция Панджшир. То също е комплектовано с обеци, изработени в стила на основното бижу.

В желанието си да подчертаят линията на дамската шия с помощта на сини и зелени оттенъци бижутерите на Louis Vuitton са създали огърлицата Apotheosis. Тя е инкрустирана с диаманти и завършва с изумруд, следван от прекрасен турмалин с капковидна форма.

Един от култовите предмети в колекцията Acte V е гривната Apotheosis, декорирана с черен оникс, брилянти и 16.5-каратовия сияен цаворит с крушовидна форма.  

Особено впечатляващ е пръстенът Genesis със син сапфир, тежащ 20.94 карата, добит в рудника Pien Pyit в долината Могок в Бирма. Архитектурата на централния камък се подчертава от по-малките  диаманти и сапфири, които го заобикалят. Прекрасният пръстен, с червен танзанийски шпинел и тегло от 20 карата, не му отстъпва по красота и оригиналност.

Френският производител на предмети за разкош Louis Vuitton е сравнително отскоро в бижутерията. Модната къща представя първата си колекция от украшения през 2004 година. Оттогава тя радва ценителите с нови бижута на всеки две години. Осем години след като предложи първата си колекция High Jewelry, брандът откри собствено ателие за украшение и часовници и бутик. И двете се намират на емблематичния площад „Вандом“ във френската столица.