Special Weekly

Ladies First

Революционното откритие на Микимото

Днес едва ли има реномирана бижутерска компания в света, която да не предлага украшения от перли. Те винаги са се ползвали с голяма популярност, защото символизират благородство, чистота и изисканост. Някога можели да си ги позволят само богатите и знатните. Сега бижутата от перли са много по-достъпни благодарение на Кокичи Микимото.


Японският полуостров Сима е известен с една забележителност, която в известен смисъл може да се нарече национално светилище, макар че не е свързана с религията, а с производствената сфера. Става дума за град Тоба, получил известност не заради живописните развалини на замъка на рода Куки, управлявал тази местност от ХVII век, а защото тъкмо тук през 1858 г. в бедно семейство се родил Кокичи Микимото. Тогава нищо не предвещавало, че момчето ще се радва на световна известност. Славата дошла при него доста по-късно. Веднъж 33-годишният Микимото влязъл случайно в един ювелирен магазин и бил поразен от баснословните цени на украшенията от перли. Процесът на образуването на красивите камъни не бил тайна за никого. Когато малка песъчинка попаднела в черупката на бисерна мида, тя започвала да обвива чуждото тяло с втвърдяващи се слоеве вещество, докато се образувала скъпоценна перла. Кокичи Микимото решил да повтори този природен процес и да го превърне в промишлена практика. Той дълго време се опитвал да засели изкуствени прашинки в бисерни миди, които след това отглеждал в кошници, потопени в морето по крайбрежието на Тоба. Експериментите му обаче приключвали без успех. Едва през 1893 г. Кокичи открил в една от мидите малка перлена капка. От този ден, до смъртта си през 1954 г. Микимото се занимавал с култивиране на бисери.


Когато продукцията на японеца се появила за първи път на световните пазари, шокираните европейски бижутери решили, че перлите са фалшиви. Експертите обаче установили, че между дивата и култивираната перла няма никаква разлика. Съставът, блясъкът и цветът им били аналогични. Срокът на патента на Кокичи Микимото изтекъл през 1921 година. Оттогава много японски фирми започнали да произвеждат перли по метода на Микимото, което направило украшенията от тези камъни много по-достъпни.


На Перления остров на Микимото (Mikimoto Shinju-to) всеки може да се запознае с историята на този занаят и технологията за получаване на култивирани перли. Той се съединява с Тоба чрез закрит мост с дължина от 200 метра. На острова посетителите могат не само да си купят готови бижута, но и да си изберат отделни перли, които след това да превърнат в огърлица, брошка или обици по собствен дизайн.


Любопитно


Според легендата Клеопатра се обзаложила с Марк Антоний, че ще си приготви най-скъпото ястие в човешката история. В изпълнение на облога тя измъкнала бисерното зърно от пръстена си, раздробила го на ситни парченца и като ги разтворила в оцет, изпила съдържанието на чашата. С това Клеопатра дала поредното доказателство за богатството на своето царство. Съвременни историци твърдят, че само чифт обици на господарката на Египет е струвал около 10 млн. сегашни долара. С парите, получени от продажбата на чифт подобни обици, римският император Вителий покрил напълно разходите по един от военните си походи.