Special Weekly

Ladies First

Възпитавам мечтатели

ВЪЗПИТАВАМ МЕЧТАТЕЛИ

 

Весела Колева – Джиджева заема позицията Изпълнителен директор на Инвестбанк АД от октомври 2016 г. През 2014 г. се присъединява към екипа на банката като регионален директор, а през 2015 г. вече е член на Управителния съвет на Инвестбанк. 

 

Завършила е Финанси и Банково дело, владее английски език.

 

Над 20 години е опитът и в областта на банковото дело. Преминала е през различни експертни и мениджърски позиции в няколко банкови институции в България – ТБ Биохим, Ейч Ви Би Банк Биохим, Уникредит Булбанк, МКБ Юнионбанк.

 

Има редица специализации в областта на стратегическия мениджмънт, маркетинга и продажбите, управлението и развитието на човешките ресурси.

 

Участвала е в много дарителски кампании и инициативи, свързани с деца в неравностойно положение.

 

Омъжена, майка на три деца.

Г-жо Джиджева, съжалявам, че няма как да покажа с думи тази пролетна градина във Вашия кабинет. Обичате  цветята  явно. А отглеждате ли ги?

- Много обичам цветя, особено пролетни. В кабинета ми винаги има ваза с пролетни цветя, това създава приятна атмосфера, настроение и уют.  У дома също отглеждам цветя, за които полагам специални грижи.  

Синът ми като разбра , че отивам на интервю с банкер, първата му реакция беше „питай за лихвите“. Това е комай единственият въпрос, който истински вълнува гражданите. Затова и аз бързам. От една страна банкерите казват, че лихвите по кредитите в момента са рекордно ниски, а  гражданите претендират, че са високи. Но да забравим този антагонизъм, а да погледнем напред – какво ще става до края на годината?

-Тази година ще бъде интересна, защото много фактори ще оказват влияние на лихвените проценти  – например каква политика ще води президента Тръмп, дали ще изпълни предизборните си обещания, официалното активиране на чл.50 от Лисабонския договор, както и старта на преговорите между Великобритания и Европейския съюз, касаещо свободното движение на стоки, хора и капитали – всичко това ще променя средата.

При всички случаи  лихвите и по кредити, и по депозити ще останат ниски през 2017 г. Лихвите по депозитите вече доближават нулата, като някои банки дори начисляват отрицателна лихва по сметките на корпоративните си клиенти. Относно лихвите по кредити още миналата година цената на финансиране по ипотечните кредити достигна до нива, около два пъти по-ниски от предкризисните. Лихвите по новоотпуснатите кредити за бизнеса също отбелязаха спад.

Трендът за намаляване на цената на кредитите доведе до засилен интерес към финансиране и за първи път от лятото на 2014 г. има траен ръст на кредитите и за бизнеса и за домакинствата. Според мен и през 2017 г. ще има засилен интерес към финансиране, което от своя страна ще се отрази благоприятно на потреблението и ще  влияе положително на ръста на икономиката.  

Стигаме до конфузния въпрос – какъв е този галоп на печалбата в банковия сектор при все още свито кредитиране? Таксите и комисионните не са същината на тази дейност, нали?

- Банките имат различни инструменти за увеличаване на печалбата, като не е задължително ръстът на печалбата да е резултат от увеличаване на размера на събираните от банката такси и комисионни от клиенти. Ръстът на печалбата може да се дължи на намаляване на разходите, увеличаване на клиентската база, което води  до ръст на приходите без да има увеличение в размера на таксите и комисионните и/или увеличаване на нетния лихвен марж

Съгласно данни на БНБ, към края на 2016 година банковата система отчете печалба в размер с 40.6%  по-висока спрямо същия период на 2015 година,  а ръстът на събраните такси и комисионни от банковата система спрямо същия период е 3,34%.

Не бива да се забравя, че през последните години събираните от банките такси и комисионни, са ограничени с различни нормативни актове на Европейския съюз, които се трансформират в местното законодателство,  така например таксите и комисионните, които могат да се събират по потребителски и ипотечни кредити са строго регламентирани в Закона за потребителския кредит и Закона за предоставяне на недвижими имоти на потребители, а от края на миналата година е ограничен  и размера на таксите, които могат да се събират по основната сметка за платежни операции на физически лица с последните промени в Закона за платежни услуги и платежни системи.

Няма как да не Ви задам този въпрос: „Защо банкерската професия все по-осезаемо се феминизира?“

- Не съм съгласна с Вас, защото  в сектора работят и много мъже. Същевременно  жените успяват в банкерската професия, защото са борбени – животът им го е отредил.   

Знам, че имате три деца. Как съчетавате отглеждането и възпитанието им с тази отговорна професия?

- Много е трудно и отговорно да бъдеш добра майка и добър в професията си, но когато човек има желание и вътрешна мотивация, се получава. Моите деца са с много голяма разлика – син на 23 години, дъщеря – абитуриентка, а най-малката ми дъщеря е на 4 години. През всички години, докато съм ги гледала, съм учила и работила, така че няма невъзможни неща. Разбира се благодарна съм на съпруга ми, с който работим в екип за изграждането им като добри и достойни хора.

Но все пак, как се решихте да си имате най-мъничкото?

- На 41 години човек не взема лесно такива решения и винаги когато ги взема, те са осъзнати.  Не съжалявам за решението си. Йоанна е специална за мен и ме зарежда  с много положителни емоции.

Сбъдната мечта ли е банкерството или случайно попадате в тази професия? Имате ли банкерски корени?

- Да, майка ми е дългогодишен банков служител, дядо ми също се е трудил в БНБ преди много години. Така нещата дойдоха от самосебе си. Завърших  Финанси и Банково дело  в  Университета за национално и световно стопанство/УНСС/. Започнах работа при един голям банкер – Борис Митев в ТБ „Биохим“. Това беше в далечната 1993-та.  

 Някое от децата Ви има ли афинитет към тази професия?

- Големите нямат, за малката е още рано да се каже. Синът ми избра да живее и учи в България и е четвърти курс студент по право в СУ . Дъщеря ми завършва тази година средното си образование и голямата й мечта е да се занимава със спортен мениджмънт, въпреки че е човек с разнообразни интереси – танцува, язди, занимава се с театър.

 

Да се върнем пак назад. Каква житейска философия загнездиха в душата Ви майка Ви и баща Ви? Питам Ви защото отдавна е доказано, че човек се създава в детските си години, от там са рефлексите му към света за цял живот.

-  Родителите ми ме научиха на труд и да бъда много силна. Майка ми работеше много, беше напълно всеотдайна към работата си – много често ходех при нея в банката. Поех от този въздух...

На каквото миришеха банките тогава?

- Не мога точно да определя. Но свързвам банките  от едно време с бюрото на майка ми и с Новогодишните тържества за децата, когато в банковия салон пристигаше „истинският“ Дядо Мраз. Имаше куклен театър и подаръци за всички деца.

Прощавайте за недискретността – каква марка е прекрасната черна рокля, с която сте в момента?

- Не бих желала да рекламирам конкретни марки.  Харесвам италианските дизайнери и се обличам подходящо за изискванията на професията ми.  

 

Какво има в кутията Ви за бижута?

- Освен халката на пръста ми други бижута почти нямам. За мен тези неща не са толкова важни. От материалните неща, може да е странно, но обичам хубавите химикалки.

Като малка какво колекционирахте? Какви хобита имате?

- Колекционирах салфетки. Но сега вече не събирам. Събирам  впечатления – от хора, от интересни места - обичаме семейно да пътуваме и почиваме.

Имате ли талисман – нещо което ако не у вас, се чувствате несигурно?

- Моят талисман е малката ми дъщеря. А и цялото ми свободно време е посветено на нея.

Толкова устремена дама не може да няма девиз, нали?

- Подчинена съм на девиза на зодията си, а тя е „Риби“. Той е: „Заедно можем повече“.  Аз съм екипен играч. За мен работата в екип е много важна. И всичките си успехи и израстването в кариерата ги дължа на екипите, с които съм работила през годините и продължавам да работя. 

Къде ги намирате тези съекипници, като българите сме индивидуалисти?

 - Това са отношения градени години наред. Това са хора, с които вярваме в общи каузи и споделяме принципа , че заедно можем повече.   

Кои са любимите Ви места в България?

- Обичам Южното Черноморие , Родопите през зимата и Пловдив – този град има особен чар и атмосфера.

А по света...

- Харесва ми  Коледна Виена, романтиката на Париж и красивите плажове на Гърция.

„Риби“ е бабата на зодиака, тя е най-мъдрата. Но същевременно е най-ранимата, най-чупливата, най-колебливата...

- Съгласна съм само с това, че сме много чувствителни. В последните години много работя да преодолея това.

Какво трябва да знаят децата освен всичко, което го има в Интернет и Фейсбук?

-  Децата трябва да  мечтаят , за да могат после, когато пораснат да преследват и осъществяват собствените си мечти, а не тези на родителите си.  В известен смисъл и в семейството, и в работата си – възпитавам мечтатели.

Естествено състояние ли е усмивката Ви?

- Да, усмихвам се често.