Кускусът – културно световно наследство

Кускусът, който вероятно е любим десерт за мнозина, от няколко дни вече фигурира в световно културно наследство и е включен в Списъка с нематерилни ценности на ЮНЕСКО.

 

Постижението се дължи на няколко северноафрикански страни, където кускусът е традиционно ястие. Съвместно са кандидатствали четири държави – Тунис, Алжир, Мароко и Мавритания.

Кускусът се прави от грис или твърда пшеница. Сред населението в Африка той традиционно се сервира със зеленчуци, месо или риба.

„Кускусът е символ на съвместния ни живот. Жени и мъже, млади и стари, уседнали племена и номади, хората от селата, а също така и от града, местни и мигранти – всички те смятат това ястие за част от кухнята им“ – пише в мотивите, с които четирите страни кандидатстват. Тяхната обща заявка пред ЮНЕСКО е прецедент – те за първи път участват в някаква инициатива заедно и това поражда надежди и за политическо сближаване.

Освен кускуса, в Списъка на ЮНЕСКО попада и японската кухня. В деня (16 декември), в който бе обявено, че северноафриканското ястие става световно културно наследство, стана ясно и че традиционната японска архитектура, в която основен елемент са дървените конструкции, ще се превърне в световна културна ценност.

Дървото е лакирано по методиката urushi.

Става дума за 17 техники, сред които умения за реставриране, изграждането на покрив от слама, боядисване с лак urushi, което придава на дървото отличителен блясък и цвят, полагане на мазилка sakan върху стени и тъкане на рогозки от татами.

Всички тези техники са били разработвани и предавани от поколение на поколение. Те позволяват използването на естествени материали като дърво, растителни материали и почва при изграждането на конструкции, които издържат на земетресения и тайфуни.

Часовникарство и коледна украса – световно културно наследство

И швейцарското и френското часовникарство са обявени за световно културно наследство и са включени в Списъка на ЮНЕСКО. В обосновката за решението е посочено, че френският и швейцарският часовникарски занаят съчетават в себе си наука, изкуство и технология. До решението на ЮНЕСКО се стига, след като миналата година Швейцария и Франция заедно подават документи. Около 60 000 души са заети в часовникарската индустрия в Швейцария. Общата стойност на износа на конфедерацията за 2019 г. е близо 20 милиарда евро, като часовникарството е третият по размер отрасъл, допринесъл за това .

Коледните украшения, включени в Списъка на ЮНЕСКО.

Освен това и изработването на коледна украса от стъклени мъниста в Кърконоше (планински масив на територията на Полша и Чехия) е обявено за световно нематериално културно наследство. Заявката е била подадена от чешкото министерство на културата. Повече от 100 години в село Поникла изработват подобна коледна украса от стъклени мъниста. Компанията Rautis е единствената в света, която произвежда подобни украшения, някога характерни за всички селца в Кърнокоше. Днес в Rautis работят 50 души.