Кратка история на декантера: от предмета на бита до луксозна вещ

Декантерът е съд от стъкло или кристал за сервиране и съхраняване на алкохолни напитки. В превод от латински „de-canther” означава „отделяне на части от цялото без смесване”, затова декантирането се използва най-вече във винарството. То позволява отделянето на пигментационната утайка на дъното на бутилката от самата напитка (при зрелите вина) и насища младото вино с кислород, което му придава по-богат и тънък вкус. Декантерите се използват и за съхранение на силни алкохолни напитки, но в случая функцията им е преди всичко естетична. Така де, защо да държим скъпо отлежало уиски в бутилка?

 

Разказваме ви как се е зародило стъкларството, кога са се появили първите съдове за съхранение на алкохол, защо кристалът се счита за най-ценният материал и как го използват производителите на луксозен алкохол.

 

Стъклото

Двете главни свойства на стъклото са прозрачността и високата му устойчивост – то може да противостои на разрушителното действие на водата, солните разтвори, влагата, слънчевите лъчи.

Първите обекти от изкуствено стъкло били открити в Месопотамия и Египет и датират от началото на третото хилядолетие пр. н.е., в бронзовия век. А това, че стъклото може да бъде прозрачно, било известно на хората още през второто хилядолетие пр. н.е.. – първите образци на прозрачно стъкло били открити при фараона от 18-ата династия Тутанкамон, някои изображения върху предметите били покрити с прозрачни стъклени пластинки.

 

Изделия от глина и метал   

 

Преди венецианските майстори да издигнат стъкларството на ново равнище, съдовете за съхраняване на вино се изработвали най-вече от глина и метал (бронз, сребро, злато), и по-рядко от мрамор. Един от най-древните предмети, запазени до наши дни е античния кратер на Ефрон, датиран 500 години пр. н. е., в който древните гърци смесвали вода и вино. През 1972 г. музеят Метрополитън купува кратера за 1.2 млн. долара от римски колекционер на изкуството, а 30 години по-късно се установява, че той е откраднат. Така че през 2008-а изделието е върнато в родината му и сега се пази в археологическия музей в Черветери.

 

Венецианското стъкло    

 

През Х в. Венеция се превръща в столица на стъкларството. Майсторите били причислявани към привилегированите слоеве на населението – през ХIVв., например, бракът между дъщеря на стъклар и венециански патриций се признавал за равен, а през ХV в. били приети закони, които фактически забраняват на майсторите да напускат републиката – така властите се опитвали да съхранят тайните на стъкларството и да запазят монопола.  Към XVI в. венецианските майстори вече умеели да правят стъклени съдове с невероятни форми и сложност и голямо количество декоративни елементи. Периодът на господството на венецианското стъкларство завършва през XVIII в., когато производства на венецианско стъкло започнали да се откриват във Франция, Германия, Италия и дори в Англия.

 

Кристалът

 

Кристалът е разновидност на стъклото, съдържаща 24% оловен окис, което увеличава дисперсията на светлината в него. Той се поддава по-добре на шлифовка и резбоване, затова изделията от кристал се отличават с ярка и многоцветна игра на светлината. За кристал се счита висококачественото венецианско и чешко стъкло. Впрочем, към края на XVII в.  Чехия отнема палмата на първенството в стъкларството от Венеция, и започва да произвежда изделия от безцветно стъкло, украсено с резба или гравировка, което започват да наричат бохемско стъкло.

Въпреки че експериментите с кристал започват преди хилядолетия, материалът в съвременната му форма е получен едва през 1676 г. от английския майстор Джордж Рейвънскрофт.

 

Франция

 

Тъкмо Франция е страната, която прави кристала достояние на целия свят, и по-точно манифактурата „Вонеш-Бакара”, произвеждаща особено ценния кристал бакара.

 

1888 година    

 

Бижутерът Рене Лалик основава своята компания Lalique, която и до ден днешен е един от най-известните френски производители на кристал и ювелирни изделия. Лалик експериментирал много със стъкло, правейки скулптури, вази, както и флакони за парфюмерийни брандове.

Днес компанията произвежда съдове и предмети на декора, има собствена бижутерска и парфюмерийна колекция и си партнира с много известни художници и марки.

 

Луксозен предмет

 

Много алкохолни брандове предлагат ограничени серии от своята продукция в ексклузивна опаковка. Тези лимитирани бутилки неизменно се превръщат в желан предмет за колекционерите, защото инвестициите в алкохол са считани за едни от най-сигурните и печелившите.

През 2018-а уискито беше признато за най-доходното вложение сред всички инвестиционни активи, изпреварвайки старинните вина, предмети на изкуството, старинни монети, часовници и брилянти. Консултационната компания Knight Frank изчисли, че само за година стойността на шотландското уиски като инвестиционен актив е нараснала с 40 на сто, а за последните десет години – с 528 процента.

Най- често колекционерите избират като инвестиция уискито на брандове като The Macallan, Dalmore, Bowmore, Springbank и други.

Най-скъпото уиски в декантер – The Macallan M в 6-литров кристален съд Lalique (в света има само четири екземпляра) – беше продадено на аукцион в Sotheby’s за  628 205 долара. А неотдвана,послучай откриването на дестилерията си Спейсайд, The Macallan представи  72-годишно уиски в декантери Genesis от Lalique, което ще се предлага в само 600 бройки и вероятно ще се окаже желан лот за колекционерите.