Кралски сватби по света

Кралската сватба не е просто съюз между двама души и техните семейства. Това е национално (а понякога и международно) събитие, което привлича огромно медийно внимание, високопоставени гости и хиляди сеирджии по улиците, като всички се надяват да видят щастливата двойка.

 

В някои случаи булката носи класическа бяла рокля, с малко дантела или мъниста, друг път се облича в ярки и празнични цветове, с богата бродерия и скъпоценни камъни с размерите на яйце.

 

Ето какво носеха някои кралски булки в деня на сватбите им.

 

1. Кралицата на Тайланд с розово сако

Кралицата на Тайланд Сутида носеше розово сако и пола по време на изненадващата си сватба с крал Маха Ваджиралонгкорн. 41-годишната Сутида, бивша стюардеса и заместник-началник на охраната на краля, се омъжи за възлюбения си на 1 май 2019 година. Това стана по време на пищна церемония, на която Маха Ваджиралонгкорн изля специално осветена вода върху главата на булката в тронната зала „Ампорсан“ в Банкок. Събитието изненада много хора, тъй като кралският двор не признаваше дълго време връзката между двамата влюбени.

 

2. Екс-принцесата на Япосия Аяко Мория с традиционно наметало

Японската принцеса Аяко Мория носеше на сватбата си червена дреха „кучики“, представляваща наметало с дълги, широки ръкави – и кафява „нага-бакама“ – „пола с крачоли“. Избраникът й бе служителят на корабната фирма Кий Мория. Тъй като Аяко се омъжи за човек, който няма благородническо потекло, тя бе лишена от кралския си статут и вече е бивш член на Японския императорски дом.

 

3. Принцесата на Етиопия в рокля на „Lazaro“

33-годишната Ариана Остин сключи брак с 35-годишния адвокат Джоел Маконън, внук на Хайле Селасие I, и така стана принцеса на Етиопия. Това се случи през 2017 г., във Вашингтон, като Ариана бе облечена в рокля на „Lazaro“, дело на моделиера Шерил Лофтън, която е ушила много от тоалетите на Мишел Обама.

 

4. Принцесата на Бруней с рокля, обсипана със скъпоценни камъни

Двадесет и две годишната Даянку Раабиатул Адауийа Пенгиран Хаджи Болкиа се врече във вечна вярност на 31-годишният принц Абдул Малик. Това е синът на султана на Бруней, един от най-богатите хора в света. Церемонията се състоя през 2015 г. в Тронната зала на двореца „Истана Нурал Иман“ в Бруней.

Булката бе в тоалет от злато, украсен с диаманти, и държеше в ръцете си букет от скъпоценни камъни.

 

5. Кралицата на Бутан с традиционна будистка сватбена рокля

През 2011 г. красавицата Джетсун Пема стана кралица на Бутан, след като се омъжи за Джигме Хесар Намгиал Вангчук, известен още като Краля на драконите на Бутан.

Бракът бе сключен на традиционна будистка церемония в някогашната столица на Бутан – Пунаха. Пема не е от кралско потекло – следвала е живопис в Индия, а после – история на изкуствата в Лондон.

 

6. Принцесата на Йордания с рокля с мъниста

Принцесата на Йордания Нур бинт Асем сияеше на сватбената си церемония, облечена в рокля, обсипана с мъниста. Тя сключи брак с принца Хамза бин Хюсеин през 2003 г., но съвместният им живот не трая дълго – двамата се разведоха през 2009 г., а след това всеки от тях сключи брак повторно.

 

7. Принцесата на Мароко срещу традициите

Принцесата на Мароко Лала Салма наруши традицията съпругите на мароканските крале да нямат публични изяви. Преди 2002 г., когато тя се врече във вечна вярност на крал Мохамед VI в кралския дворец в Рабат, Салма работеше като инженер.

 

8. Принцесата на Индонезия с тридневни празненства

Преди да сключат брак принцът на Индонезия Нотонегоро и принцеса Хаю излизат в продължение на 10 години, затова и сватбената им церемония продължи цели три дни – от 21 до 23 октомври 2013 година.

 

9. Кралицата на Лесото в рокля със скъпоценни камъни

Карабо Мотсоененг се омъжи за краля на Лесото – Летси III – облечена в рокля с инкрустирани скъпоценни камъни. Те обсипваха и короната, и огърлицата й.

Сватбената церемония се състоя през 2000 година. Днес към Карабо Мотсоененг се обръщат като към кралица „Масенат Мохато Зеисо“.

 

10. Още една екс-принцеса на Япония с бели ръкавици

Саяко Курода – малката дъщеря на японския император Акихито се омъжи за Йошики Курода през 2005 година. На церемонията в Токио тя носеше скромна рокля с А-силует и бели ръкавици. Тъй като Йошики няма кралско потекло и работи като специалист по градско планиране, Саяко трябваше да се откаже от кралската си титла, но както се вижда от сватбените снимки, Саяко ни най-малко не съжалява.