Кралица без хермелин: Елизабет Втора се отказа от животински кожи

Британската кралица Елизабет Втора вече няма да носи естествени кожи, твърди личния й съветник и главен моделиер Анджела Кели в книгата си „Другата страна на монетата: кралица, моден дизайнер и гардероб“. Според новите правила тя ще се сгрява с изкуствени материи още от тази година. „Ако Нейно Величество трябва да присъства на мероприятия в много студено време, от 2019-а ще използва еко кожа, за да й бъде топло“, пише в книгата на Кели, цитирана от изданието The Telegraph.

 

Дали тази практика ще се разпростре и върху мероприятията от национално значение, засега не е ясно – факт е, че церемониалното облекло на британската кралица включва лилава кадифена мантия, украсена с кожа от хермелин. Елизабет Втора беше с нея на коронацията й през 1953 година.

При обикновените си официални излизания, обаче, 93-годишната кралица вече няма да носи кожени палта, в каквито често се появяваше, например, на коледната служба в църквата в Сандрингам.

В книгата си Анджела Кели не уточнява от какво е било продиктувано решението на кралицата.  Но то изглежда съвсем естествено на фона на борбата на природозащитниците срещу кожусите и палтата, заради които животните се подлагат на унищожение. Обекти на критиките на активистите са брандовете, произвеждащи кожени вещи и прочути хора, които се появяват с тях на публични места.

Така или иначе, през 2019-а, онези, които носят или произвеждат дрехи от животински кожи рискуват да бъдат въвлечени в голям скандал. Тенденцията към отказ от кожени издели, заложена още от дизайнера Стела Макартни, която от много години проповядва етично отношение към околната среда, се проявява все по-ясно – модните къщи една след друга обявяват, че няма да използват подобни материали.

Сред брандовете, заявили публично, че се отказват от производството на предмети за гардероба от естествена кожа, са Prada, Chanel, Burberry, John Galliano, DKNY, Versace, Michael Kors, Gucci, Giorgio Armani, Tommy Hilfiger, Vivienne Westwood, Ralph Lauren, Calvin Klein. Колкото до марката Stella McCartney, тя никога не е използвала животински кожи или птичи пера при създаването на колекциите си.

Решението на Елизабет Втора беше посрещнато с възторг от защитниците на животните. „Радваме се, че Нейно Величество се отказа официално от кожите, заяви пред The Telegraph Клеър Бас, лидер на организацията Humane Society International, бореща се с жестокото отношение към животните. – Тя изпраща мощен сигнал, че кожите категорично не са на мода и не съответстват на бранда Великобритания“.

Бас напомни, че от почти две десетилетия в страната не се отглеждат животни заради кожите им и коментира, че е време „работата да се свърши“ като се забрани и продажбата на естествени кожи.