Кралете на К-попа Би Ти Ес отлагат военната служба

Парламентът на Южна Корея гласува специално изменение в Закона за отбраната, с което даде възможност на младежите от на южнокорейската банда Би Ти Ес да отложат задължителната си военна служба. В мотивите към изменението е записано, че Кралете на К-попа допринасят много за славата и за добрия имидж на Южна Корея по света.

 

Би Ти Ес не просто успяват да съберат на концертите си стотици хиляди фенове от целия свят, те убедиха и парламентарната комисия, отговаряща за въпросите на отбраната в Южна Корея, да им позволи да отложат военната си служба. Това им право освен че бе гласувано с пълно единодушие, бе обявено, че ще важи и за олимпийските медалисти и за младите музиканти, изпълняващи класическа музика.

Парламентът в Сеул.

Благодарение на изменението в закона, седемте членове на групата Би Ти Ес ще влязат в казармата за 21 месеца, но не както е прието, когато навършат 28-годишна възраст, а на 30 години.

Изменението бе прието с радост от Big Hit Entertainment (BHE), мениджърската агенция на Би Ти Ес, която току-що направи успешно излизане на борсата, въпреки че се опасяваше от по-малък брой участия на популярната група.

Седемте членове на Би Ти Ес са родени между 1992 г. и 1997 година. Най-големият от тях Ким Сок Джин, по-известен като Джин, ще празнува 28-ия си рожден ден през декември.

Въпросът с отлагането на военната служба на изпълнителите дълго време вълнуваше Южна Корея. В продължение на няколко месеца се изказваха най-различни позиции, като една от най-често срещаната бе, че младежите категорично трябва да бъдат освободени от задължението да маршируват по плаца.

„Не всеки трябва да държи в ръцете си пистолет, за да служи на страната“, обяви през октомври депутатът от управляващата Демократическа партия Но Уонг Пае, давайки за пример икономическия ефект от глобалния успех на Кралете на К-попа. Той го сравни с най-върховите постижения на сеулската дипломация.

В същото време имаше и гласове, които се въмущаваха, че към изпълнителите ще има специално отношение и че те няма да могат да бъдат истински пример за обикновените южнокорейци.  Темата е чувствителна, тъй като Южна Корея е все още в открит конфликт със Северна Корея. Има много хора, които добре помнят боевете в Корейската война (1950-1953). Според социологическо допитване, проведено през октомври, 48% от южнокорейците смятат, че членовете на Би Ти Ес трябва да си отслужат редовната си военна служба като всички останали граждани на страната. И Ким Йон Чеол, лидер на консервативната Партия на справедливостта, се противопостави на всякакво специално отношение, въпреки че самият той се обявява за горещ почитател на групата.

Джин, който първи трябва да бъде призован в армията, обяви още през февруари: „Готов съм по всяко време да служа в армията. Ние от групата, като добри граждани, винаги сме изразявали желание да отговорим на призива да се съберем под бойните знамена. Вярваме, че военната служба е дълг на всеки южнокореец“ – подчерта Джин.