Коя е Бригите Бирлайн

Пет факта за първата жена канцлер в историята на Австрия

Амбициозна, елегантна и компетентна Бригите Бирлайн протежава трите най-важни качества за политика. През този юни тя навършва 70 години, и теоретично до края на тази година би трябвало да се пенсионира. Неотдавна, обаче, в кариерата на дамата настъпи поредният обрат – на 30 май 2019-а Бригите Бирлайн бе назначена за временен канцлер и ще заема длъжността до изборите през септември 2019-а. Фактически Бирлайн е първата жена канцлер в историята на Австрия. „Това със сигурност ви изненадва, – каза тя на журналистите. – Мен също“. Но дали назначението на Бирлайн наистина е неочаквано, или е предсказуемо издигане в кариерата? Ето пет любопитни факта за новия австрийски канцлер.

 

Бригите Бирлайн е родена през 1949-а във Виена в семейство на държавен служител и художничка. В юношеството си мечтае да стане живописец или архитект, но майка й успява да я убеди да изучава право. Бригите завършва юридическия факултет на Виенския университет и започва работа в прокуратурата.

През годините на своята кариера Бирлайн успява без особени проблеми да заема редица длъжности, които са смятани за типично мъжки. Тя е първата жена в Главната прокуратура на Виена, първата жена председател на прокуратурата на Австрия, първата жена вицепрезидент на Конституционния съд, а няколко години по-късно и първата жена президент на Конституционния съд.

 

Бирлайн не членува в нито една политическа партия. Като прокурор е известна с твърдата си позиция към извършителите на престъпления. В същото време си спечелва репутацията на тактичен човек, който може да работи компетентно с идеологически опоненти.

Бригите Бирлайн е неомъжена, няма деца, но има партньор, който е бивш съдия. Харесва театъра, операта и често може да бъде видяна в музеите. Притежава малка сбирка от съвременна живопис, но не смята себе си за колекционер.

 

Бирлайн бе назначена за канцлер след оставката на Себастиян Курц. Парламентът гласува вот на недоверие към неговото правителство след шумен скандал, в чийто център се оказа вицеканцлерът Хайнц-Кристиян Щрахе. Германски журналисти предоставиха видеозапис за преговори за финансиране между вицеканцлера и „руска милионерка“ в частно имение в Ибиса.