Коронавирусът прокара поколенчески разриви

Между поколението „милениум” (на родените между 1980 г. и 1994 г.) и поколението на „бейби бумърите” (родените между 1944 г. и 1964 г.) прехвърчат искри. И спорът не е около пиърсинги и татуировки, а на тема как живеем в условия на пандемия. И двата лагера взаимно се обвиняват, че не се отнасят достатъчно сериозно към коронавируса.

 

Всъщност, „милениумите” не се интересуват много как „бейби бумърите” се справят с кризата, а последните пък са недоволни, че по-младите се държат така, сякаш са недосегаеми за коронавируса.

В социалните мрежи не са рядкост коментарите на „милениуми”, които смело заявяват: „Не се притесняваме от коронавируса – по цял ден пием бири Coronas”. Други пишат, че търсят още сега да си резервират евтини самолетни билети, защото дори и пандемията да стане по-страшна и да изтрие голяма част от световното население, те искат да са на страхотно място и да се забавляват.

Някои „милениуми”, а и представители на поколението Z ( на родените след 1995 г.)  стигат в цинизма си до крайности, наричайки пандемията „boomer remover” (отстранител на „бумъри”).

Причината – смята се, че хората над 60-годишна възраст са изложени на по-голям риск в сравнение с по-младите, тъй като при тях вече има хронични заболявания, които биха утежнили протичането на коронавируса, ако се заразят с него. Това е причината да се смята, че най-застрашени от летален край, разболеят ли се от коронавирус, са хората над 80-годишна възраст.

Проучване на MedicareAadvantage.com, проведено наскоро, показва, че половината от анкетираните на възраст между 18 и 34 години заявяват, че не се притесняват от коронавируса, защото за тяхната възрастова група е много малко вероятно да се разболеят от COVID-19. И тъкмо това спокойствие предизвиква основателна загриженост сред „бейби бумърите”. По-младите могат да се окажат преносители на вируса, без дори да знаят за това или да си мислят, че става дума за някакъв по-лек грип. Така те с лекомисленото си поведение биха заразили по-възрастните членове на семейството. Междувременно стана ясно, че спокойствието им е измамно – в болниците са хоспитализирани и 20-годишни пациенти в тежко състояние.

Все пак социолозите в САЩ отчитат, че макар и представители на „милениумите” и на поколението Z да наричат пандемията „boomer remover” (отстранител на „бумъри”), то само сред онези под 25-годишна възраст се наблюдава тотално пренебрегване на предупрежденията и купони до зори.

От друга страна и сред „бейби бумърите” има не малко представители, които изправят косите на децата си.

Журналистът Хейли Питърсън от Business Insider разговаря с няколко „милениуми”, които първо упрекват „бейби бумърите”, че именно те изкупуват масово тоалетната хартия, а второ – признават, че се притесняват за здравето на родителите си и се ядосват, че възрастните не ги слушат.

31-годишният Джаред обяснява: „Щяхме да стигнем до бой с майка ми тази сутрин, която си държи на своето – иска да пътува през уикенда с автобус до съседния град, защото там е казиното, в което обича да ходи, и дума не иска да чуе да отмени почивката си на круиз през април.

И 32-годишната Александра се ядосва на 67-годишната си майка, която живее в голф общност във Флорида и отказва да промени плановете си – ще продължи да обикаля из щата с 300 души голфъри!

Според 64-годишната Катлийн Хъджис хората от нейното поколение просто не могат да се примирят с мисълта, че по-младите ще ги командват – дори и с аргумента, че го правят, защото са загрижени за тях и ги обичат.

Всъщност, обобщават социолозите – „милениумите” може би ще се окажат най-застрашени от коронависура, защото хем могат да се разболеят, хем рискуват за миг да загубят родителите си.