Коледа – митове и легенди за светлия празник

С почти две хилядната си история Коледа е празник, обвит с множество митове, легенди, лъжи и заблуди – от историческото раждане на Иисус Христос до формирането на празничните традиции. Запознаваме ви с 10 от най-популярните мистерии и техните отговори:

 

1. Иисус Христос се е родил на 25-ти декември

Оказва се, че никъде не е написано черно на бяло кога точно се е родил Божият син. Традиционната дата е зададена преди векове от богослова Свети Иполит Римски, който предположил, че зачеването на Иисус се случило точно на пролетното равноденствие – 25-ти март. След това добавил 9 месеца, а езическите зимни празненства, които се празнували по онова време, спомогнали още повече за това утвърждаване на рождената дата.
В това твърдение има много грешки: раждането на Божия син би трябвало да се случи около средата на януари, защото човешкият цикъл на бременността е 40 седмици. Още повече, че според евангелиста Лука, при раждането на Иисус Христос, овчарите пасели стадата си, което се случва през по-топлите месеци на годината.
Коледа започнала да се празнува официално чак през IV век, за да замести честването на езическия празник на зимното слънцестоене.

2. Коледните дървета винаги се били част от празника

Мнозина си мислят, че вечнозелените дървета са свързани с Христос, но истината е друга. Те вече били много популярни в езическите религии, а символът на Коледа се зародил чак по време на Ренесанса. Немските протестанти първи започнали да събират и украсяват елхи, които растели в близките гори. Те вярвали, че в иглолистното дръвче живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните започнал да се свързва и с вечния живот, и с вярата в Месията. Част от немската традиция била пренесена в Англия, когато благородникът Георг Лудвиг фон Хановер става първият английски крал от немски произход под името Джордж Първи, а друга част –  в Северна Америка от немските имигранти.

3. Коледа е по-важна от Великден

Великден има по-голямо значение като християнски празник от Коледа, въпреки че Рождество Христово придобива по-голяма популярност през ХХ  век.
Смъртта и възкресението на Иисус Христос са се празнували от първите християни, докато рожденият му ден добива популярност едва след няколко столетия. Впрочем Великден се чества повече дни от Коледа – чак до Възнесение Господне.

4. Обидното английско съкращение за Коледа

Преди няколко години американците започват да използват и налагат съкратения вариант на изписване на „Коледа“ на английски – „Xmas“ вместо “Christmas”. Мнозина може би не се замислят върху съкращението и дори го намират за симпатично, но за останалите то е грубо и невъзпитано както към тържествения ден, така и към Сина Божи. Всъщност първата буква от „(Jesus) Christ“ се транскрибира като гръцката буква „Х“ (хи), която се използва дори в латинската азбука, така че първите изписвания на “Xmas” датират още от XII век в англо-саксонски текстове, за да се запази повече място за писане.

5. Раждането на първообраза на Дядо Коледа

Почти всички са запознати с родения в днешна Турция  Свети Николай, който служи за първообраза за Дядо Коледа. Но откъде тръгва популярният канон за американския Санта Клаус, който променя изцяло представата за добродушния брадат старец? Отговорът е – от Англия.
През XV в. на британския остров част от нарастващото протестантско население превръща Свети Николай в пиян раздавач на подаръци – Татко Коледа (Father Christmas). В последствие имигрантите в САЩ дават и името Крис Крингъл на дебелия веселяк, което произхожда от скандинавския коледен десерт крингел. Чак през XIX в. американецът от немски произход – Томас Наст, популяризира образа на модерния Дядо Коледа чрез своя илюстрация, а американският писател Лиман Франк Баум с книгата си от 1902 г. „Животът и приключенията на Санта Клаус“.

6. Коледа била забранена в Съединените щати

Колкото и странно да звучи,  Коледа наистина не е чествана в продължение на почти 140 години. Първите заселници от Англия в Америка – пуританите – не искали да имат нищо общо нито с Англиканската църква, нито с празнуването на Коледа. Според тях празникът не бил свързан с Иисус Христос, а само повод за лекомислено напиване и безчинстване. Така щатът Масачузетс официално забранил Рождество Христово. Първите чествания започват чак в началото на XVIII в. столицата на Масачузетс –  Бостън.

7. „Кола-Кола“ направила Санта Клаус известен

В това има голяма доза истина. По време на Голямата депресия компанията започнала да търпи загуби, затова било взето решение да се използва лика на пиещия кока кола Дядо Коледа. Червеният и белият цвят на добродушния старец пасвали идеално на цветовете на бранда, а продажбите скочили до небето. Но преди „Кока-Кола“ да реши да го използва, образът на Дядо Коледа с червено-белите му одежди, вече съществувал и бил утвърден от множество книги и истории, за разлика от синьо-белия руски Дед Мороз.

8. Иисус Христос се е родил през нулевата година

Това си остава един от вечните спорове между религиозните и историческите учени. Докато модерният календар определя, че раждането на Иисус Христос се случило преди 2019 години, то Евангелията на Лука и Матей споменават, че Божият Син се е родил около смъртта на царя на Юдея Ирод Първи Велики през 4 г. пр. н. е. Впрочем, чрез препратка в Евангелието на Лука, раждането на Иисус се поставя приблизително 30 години преди смъртта му на 33 години. Което оставя евентуален прозорец от около 7-8 години, през които Христос би могъл да се роди, но по-вероятно става дума за периода около 7-1 г.пр.н.е.

 

9. Връзката между Христос и захарните бастунчета

Първите данни за сладкото изкушение, според немския фолклор, идват от немския град Кьолн през 1670-а.  Хормайсторът на кьолнската катедрала искал да запуши устите на шумните деца, които му пречели да си върши работата по време на литургията за Бъдни вечер. Затова помолил местен производител на бонбони да създаде ново лакомство. То било с формата на латинската буква “J”, произлизаща от “Jesus Christ”, и приличало също на пастирска тояга; червената му окраска символизирала Христовата кръв, а бялата – Неговата невинност. Оттам новата празнична традиция се разпространила отвъд пределите на Германия, а първите писмени сведения се появили още през XIX век в САЩ. Чак към края на същия век захарните бастунчета били официално признати за коледни символи и използвани като украса за елхи.

10. Подаръците в коледните чорапчета

Тази традиция произхожда от известна легенда за Свети Николай. В едно село живеел беден баща с трите си дъщери, но не приемал ничия милостиня. Светецът, обаче, искал да им помогне, но без да разбере бащата. Затова след смрачаване хвърлил през отворен прозорец три пълни до горе със злато торби, които паднали в три от чорапите, които се сушели на камината. Когато на сутринта всички се събудили, били повече от приятно изненадани. Момичетата вече разполагали с богата зестра и се задомили щастливо.
В някои версии трите чувала с жълтици са заменени с три златни топки, често срещан символ на заложните къщи, или с три портокала – част от атрибутите на Свети Николай. Затова не е за чудене, че някои деца намират по три портокала в коледните си чорапчета.