Кои продукти най-често се фалшифицират

На съвременния пазар се предлагат толкова много фалшификати, че разпознаването на истинския вкус на продуктите става все по-сложно. Ето някои храни, които най-често се явяват непълноценни заместители  и вредят на здравето. 

 

Канелата

Малцина знаят, че тази подправка има двойник – касията. Най-често на щандовете в магзините може да се намери именно този продукт. Учените твърдят, че прекомерната употреба на касия предизвиква гадене, главоболие и вреди на вътрешните органи.  Истинската канела трябва да е светла на цвят, с деликатен аромат. Касията е по-груба и влакнеста, и трудно се чупи с ръце.

Червеният хайвер

Този продукт винаги е бил смятан за скъп, затова на пазара се предлагат най-много негови фалшификати. Най-често за хайвер се предлага оцветен „деликатес“ от сварени водорасли. За да придобие характерния вкус към него се добавя мазнина от сьомга. Този фалшификат не е опасен за здравето и дори е полезен, защото е богат на йод. Но кой иска да плаща прескъпо за сурогат. За оригиналността на хайвера може да се съди по еднаквия размер и ясния контур на зърната, които трябва да са оранжеви на цвят.

Соевият сос

Дори този продукт е често фалшифициран чрез замяна на естествените съставки с канцерогенни. Оригиналът може да се различи от фалшификата по цената, както и по информацията върху етикета – на него трябва да пише, че соевият сос е произведен чрез естествена ферментация.

Медът

Фалшифицирането на оригиналния мед става чрез добавянето на меласа, нишесте, захароза и други компоненти. Обикновено подправените продукти се разпознават по течната консистенция  и светлия оттенък.