Когато Дейвид Линч изтегли „печелившото“ число

Това, което направи Дейвид Линч преди дни, заприлича на мотивационно видеописмо с текст: „Моля разгледайте кандидатурата ми за работа в Българския спортен тотализатор“. Шегата настрана – но от няколко дни британските кинокритици коментират как известният американски режисьор е извадил топче с номер седем от голям буркан – сякаш това е събитието на месеца. Разказваме накратко с какъв фокус ни изненада американският режисьор.

 

Джо Уикс показва упражненията си онлайн.

Заради пандемията и последвалата криза в рекламния бранш редица увлекателни шоупрограми изчезнаха от ефир. Фитнес инструкторът Джо Уикс спря с физзарядките. Шоуто на американския актьор и режисьор Джон Красински – наречено – „Няколко добри новини“ – не се излъчва вече четири месеца. Но Дейвид Линч не престана да зарежда почитателите си по два пъти дневно с информация в канала си в „Ютюб“.

Първо прави прогноза за времето, като основно информира почитателите си за температурата и силата на вятъра в Лос Анджелис. После излъчва интригуващата си поредица „Днешното число е“ (Today’s Number Is). При тази „атракция“ Дейвид Линч завъртва десет топки за пинг-понг в голям черен буркан, след това на произволен принцип избира една от тях и ни показва какъв номер е изписан върху нея.

И така цели 43 дни без прекъсване Дейвид Линч вади по едно число от буркана. Придържа се към един и същ сценарий. „Ето какво число ни се пада днес“, казва той многозначително, като застава на едно и също място пред работилницата си. След това разяснява, че в буркана има десет топчета, на всяко от които е изписано по едно число – от едно до десет. После маха капачката на буркана, пъха ръката си в него, изважда топчето и обявява какъв е номерът му. Стова видеото приключва.

Какво означава всичко това – остава пълна загадка. Известно е, че Дейвид Линч е фен на нумерологията и новите серии на „Туин Пийкс“, излъчени през 2017 г., изобилстваха от много загадъчни числа, като редица интернет сайтове, специализирани в разкодирането на числа, се надпреварваха кой по-точно ще разтълкува значението им. Сред новите епизоди на култовия сериал имаше запомнящи се кадри с жена, която вика числото 119, сякаш й се иска да набере телефонния номер за спешна помощ. Появи се и говорещо дърво, мислещо като човек, което крещеше числото 253 и го повтаряше до втръсване. Друг герой пък поверително даваше съвети от екрана: „Само запомнете 430“. За съжаление никой от професионалистите – из сайтовете на нумеролозите – не успя да обясни какво е значението на числата. Всичко бе само догадки.

Подобна е и сегашната ситуация с черния буркан. Но под видеоклиповете се публикуват постоянно коментари на хора, търсещи някакъв таен смисъл в числата. Оказва се, че най-често Дейвид Линч изважда от буркана числото осем, което мнозина смятат за зловещо предзнаменование. Причината – още се помни епизодът от „Туин Пийкс: Завръщането“, в който въпросното число е свързано с видение за ядрена експлозия и настъпването на края на света.

Дейвид Линч.

Но в действията на Дейвид Линч има нещо крайно любопитно – цели 40 дни той не изважда от буркана топче с номер седем. Всички други числа са извадени – по един, по два, по три пъти, но не и това с цифрата седем. А е известно, че любимото число на Линч е седем. Започнаха да се разпространяват всякакви теории – Линч манипулира числата и нарочно отлага най-хубавия момент „за десерт“. Въпросът е как го прави – нарочно държи топчето със седмица във фризера, за да може при докосване да разбере, че не трябвада го изважда. А може би нито едно от клипчетата не е на живо и всичко е монтаж. Сред коментаторите под сайта се открои човек, „подписващ се“ като господин Уес. Той най-активно всеки ден публикуваше постове: „Човече, ако утре не бъде изтеглено числото 7, аз съм загубен.“ Уес бързо си спечели голям брой фенове, които му пишеха, че му стискат палци и вярват в късмета му.

И така в продължение на повече от тридесет дни, докато най-накрая … и на неговата улица щастието се усмихна.

Както винаги, Линч следваше сценария – от традиционното място пред работилницата си разбърка топчетата в буркана и после извади едно. Погледна го и с широка усмивка, последвана от щастлив кикот, обяви: „Днешното число, господин Уес, е седем“.

Сред коментаторите, пишещи под излъченото видео, настъпи неистово оживление! Радостни възгласи и щастливо ликуване! „Почти ме разплака“ – написа един. „Чувствам се като част от историческо събитие, в което е имало някакъв смисъл!“ – допълни друг.

Разбира се, някой страничен наблюдател, би си помислил – Дейвид Линч си направи секта и съвсем е подлудил хората! А може би обяснението на случката е съвсем просто – режисьорът е искал да създаде малко радост на тревожните и скучаещи заради пандемията свои почитатели и това е била най-лесната закачка, която е могъл да измисли. И заради нея повече от 40 дни е влизал в ролята на момиче на късмета, на оракул или просто на един смешен чичко с черен буркан.

Случайно или не – след като бе изтеглено числото 7, господин Уес изчезна в интернет небитието. И онези, които са наясно с номерата на Дейвид Линч, веднага го заподозряха: „А дали това не бе самият Дейвид Линч?“ Но ваденето на топчета от буркана продължава. Време е и от Българския спортен тотализатор да проявят интерес най-накрая…