Кога ще отворят киносалоните и какви ще са новите предпазни мерки

Пандемията от новия корнавирус наложи и временното затваряне на киносалоните – едно от любимите места за развлечение на мнозина. Но след плавното излизане от карантината, което за повечето държави бе около 13-ти май, сега всяка от тях ще трябва да сама да реши кога да отвори киносалоните си. Разказваме ви какви решения взеха властите в някои страни на Европейския съюз.

 

Франция

Френският киносалон „Гомон Опера“, намиращ се на Boulevard des Italiens в Париж.

Преди броени дни министърът на културата Франк Ристер обяви по телевизионния канал France 2, че според плановете френските кина ще посрещнат първите си клиенти още в началото на месец юли. Официалната дата все още се обсъжда, но окончателният отговор трябва да бъде заявен най-късно до края на месец май или началото на юни. По този начин киносалоните във Френската република ще разполагат с предостатъчно време, за да се приготвят за първите вълни от любители на седмото изкуство.

Освен новите задължителни санитарни мерки, ще трябва да се контролира и потока от хора: „Налага се да се научим да живеем с вируса, което означава малко да променим ежедневните си навици, особено в кинозалите.“ – разяснява Франк Ристер.

Министърът допълни, че за разлика от парковете и градинките, отварянето на салоните трябва да важи за цялата държава, а не само за някои зони.

Италия

Италианското кино „Барберини“ в Рим.

В красивата Италия, където е предвидено кината да отворят на 15-ти юни, вече са готови с противоепидемичните мерки, макар те да са малко драстични. Температурата на всеки зрител ще се мери, преди да бъде допуснат до залата, носенето на маски е задължително, а разстоянието между двама души трябва да е поне 1 метър. Иначе казано, филмовите вечери, със сигурност няма да са същите…

Нидерландия

Киното „Пате Тушински“ в Амстердам.

И в кралството се подготвят да отворят центровете за седмото изкуство, но на два стадия: първият е определен за 1-ви юни, а вторият – за 1-ви юли. От началото на другия месец нидерландското правителство разрешава да се допускат до 30 души в кинозалите, а от началото на юли  – до 100 души максимум. Очаква се прилагането на същите санитарни мерки като тези в Италия и Франция – дистанцията от 1.5 м. е задължителна!

Отслабването на противоепидемичните мерки в Кралство Нидерландия.

Впрочем Нидерландия е сред малкото държави, които получиха висока оценка за добрата организация и дисциплина при ограничаването на разпространението на COVID-19. Затова не е чудно, че жителите ѝ ще са сред първите, които ще усетят отмяната на повечето противоепидемични мерки.

Германия

Кино „Интернационал“ на Karl-Marx-Allee 33 в Берлин.

Ситуацията във водещата сила на Европейския съюз е малко по-сложна. Най-общо казано всяка немска провинция ще трябва да реши сама кога и как ще даде зелена светлина на кинопрожекциите. И това до голяма степен ще зависи от степента на справяне със сегашната пандемия от коронавируса.

В провинциите Саарланд и Хесен салоните са вече отворени; в някои като Северен Рейн-Вестфалия и Рейнланд-Пфалц кината ще отворят врати на 27-ти май и 30-ти май; в други като Мекленбург-Предна Померания обмислят 25-ти май като вариант; а в по-голямата част – като Бавария, Берлин, Саксония, Хамбург, Баден-Вюртемберг – те остават затворени до второ нареждане.

Таблица на 16-те немски провинции и техният статут до момента.

В Германия също се предвижда да се носят маски в затворените пространства, да се спазва препоръчаната социална дистанция и да се дезинфекцират залите след всяка прожекция.

България

Зала на „Синема Сити“ в мол „Парадайс център“ в София.

До този момент е разрешено само на малките кина да отворят врати и да запълват до 30% от максималния капацитет на залите. След столичното кино „Влайкова“, намиращо се на улица „Цар Иван Асен II“ № 11, Културен център G8, „Евросинема“ и „Одеон“ трябва да възобновят прожекциите си на 22-ри май.

За големите вериги като „Синема Сити“, „Сине Гранд“ и „Кино Арена“ все още нищо не се знае. Според Асоциацията на българските киносалони заетостта до 30% на всички места, плюс липсата на нови ленти, персонал и точна информация за хигиенните мерки, ще донесат само загуби.

Янаки Дерменджиев.

До средата на юли няма нови заглавия. Това, което ще се пуска, са само стари филми. Всички очакваме, че резултатите ще бъдат изключително трагични.“ – съобщи пред „Би Ти Ви“ Янаки Дерменджиев, заместник председател на Асоциацията на българските киносалони.