Koenigsegg Trevita – една от най-скъпите коли в света

Става дума за Koenigsegg CCXR в супер лимитираната версия Trevita. От модела са произведени само три броя, за което подсказва и името му – Trevita.

Това, което прави Koenigsegg CCXR Trevita толкова специален, е силата и уникалността му. Мощността му идва от 5.0-литров V8 двигател и е равна на 1018 к.с. и убийственото ускорение от 1060 нютон метра. Тя гарантира ускорение до 100 км/ч за 2.9 сек. и максимална скорост от 410 километра в час.

Ако данните от горния ред не са успели да ви впечатлят, то със сигурност „кожата“ на Koenigsegg CCXR Trevita ще го направи. Именно тя придава уникалността, която в голяма степен определя извънземната цена на екзотичната машина. Тялото на Trevita е изработено от карбон, при това с диамантено покритие (Shimmering Diamond Weave). „Когато автомобилът излезе на слънце, специалното му покритие блести, като милион диаманти“ споделят конструкторите. Няма информация за това какви и колко на брой са блещукащите диаманти по тялото на Trevitа. Ясно е само, че са много, много скъпи.  Първият от общо трите произведени Koenigsegg CCXR Trevitа е обявен за продан. Собственикът му, жител на ЮАР, е обявил цена от 5 мил. долара. Колата е изключително динамична и няма нищо общо с Porche или Ferrari; говорим за автомобил, който е в пъти по-бърз от тях.

Съотношението килограм на конска сила е 1.26/1 ,като ускорението от 0-200 км/ч отнема само 8.5 секунди. При такива мощности спирачните апарати също са впечатляващи – предните са винтилирани 380мм осем бутални на Brembo , а задните са 362 мм винтилирани шест бутални Ap Racing. Спирането на колата, според конструкторите ѝ, може да се сравни с висшата авиция ,тъй като в колата се получава отрицателно G, наподобяващо това на самолетите.