Koenigsegg one:1 – първата кола с мощност 1 мегават !

Agera One: 1 е първият сериен автомобил със съотношение 1:1 на мощност на двигателя и теглото,  а от компанията я наричат „първата мегакола”.

Автомобилът се задвижва от 5.0-литров туин-турбо V8 двигател, развиващ мощност от 1341 конски сили. Максималният въртящ момент достига 1371 Нм, а общата маса – 1341 килограма. Тази магическа комбинация, както я определят шведите, позволява ускорение от място до 400 км/час само за 20 секунди. Спирането от тази скорост става за 10 секунди, а при движение със 100 км/час автомобилът изисква точно 28 метра, за да спре напълно. Трансмисията е с два съединителя и 7 степени.

Спирачната система на Koenigsegg One:1 е заимствана от модела Agera R, което означава, че предните керамични дискове имат размер 397 мм., като работят с 6-бутални апарати. Задният мост е оборудван също с керамични дискове, чийто размер е 380 милиметра. Спирачните дискове имат по 4 бутала. Окачването разполага с активни амортисьори и множество компоненти от карбон.

От карбон са направени и джантите, чийто размер отред е 19 инча. Задните задвижващи гуми разполагат с 20-инчови джанти. Специални са и гумите – Michelin Cup, позволяващи движение със скорост от 440 километра в час. Koenigsegg One:1 има разпределение на масата между предния и задния мост в съотношение 44/56, също като при Agera R. Моделът може да работи както с обикновен бензин, така и с етанол и със състезателно гориво.

Шведската компания вече се закани, че ще победи постижението на Bugatti Veyron от 431.1 километра в час. Дори да успее обаче, рекордът ще си остане в германския хиперавтомобил, тъй като Koenigsegg One:1 ще бъде произведен в серия от само 6 екземпляра. Правилникът на „Книгата за рекорди на Гинес“ изисква колата да бъде налична в най-малко 30 екземпляра.

Koenigsegg твърди, че Agera One: 1 е най-бързият автомобил в света, с максимална скорост от 273 мили/час. Кристиан вон Кьонигсег, основател на марката, заяви че колата ще бъде произведена в пет броя – всичките за Китай.