Книги, които само богатите могат да си позволяват

Свикнали сме, че някои предмети са толкова скъпи, че само богатите хора ги купуват: коли, имения, дрехи, бижута, но… книги?

Оказва се, че най-скъпите книги в света не са само художествени произведения, сред тях присъстват и религиозни четива.

Лестърският кодекс от Леонардо да Винчи – 29 млн. евро

Един сред най-известните научни журнали на великолепния Леонардо да Винчи е закупен през 1717 година от Томас Кок, който след това става граф на Лестър, откъдето идва и името на произведението. Два века по-късно, през 1994-а, Бил Гейтс купува лестърския кодекс срещу крупната сума от 29 мил. евро, което го прави най-скъпата книга в света.

 

Магна харта (оригиналният екземпляр) – 20.1 млн. евро

Великата харта на свободите е сред най-важните документи със световно значение. Тя поставя началото на дългогодишните процеси, които превръщат Англия в конституционна монархия. Написана на латински език и подписана от самия крал Джон Безземни, хартата е продадена на търг през 2007-а. Предполага се, че новият ѝ собственик е американецът Дейвид Рубенщайн.

 

Евангелието на Св. Кътбърт – 13.4 млн. евро

Евангелието е в джобен формат, написано е на латински език и датира от VIII век. Но това, което го прави уникално е, че е сред първите книги, които били подвързвани. Продадено е през 2012-а.

 

Масачузетският псалтир – 13.3 млн. евро

Псалтирът е познат като първата печатна книга в Британска Америка, отпечатана през 1640 г. в Кеймбридж, Масачузетс. Говори се, че съществуват само 11 копия от нея като едно от тях е купено през 2013-а на търг.

 

Молитвеникът на Ротшилдови – 12.6 млн. евро

Фламандският илюстриран часослов е дело на различни художници в периода 1500-20 г. и съдържа 254 фолия. Сменяйки няколко притежатели, часословът попада в колекцията на виенския клон на рода Ротшилд, откъдето произхожда името му. Сега се намира в Националната библиотека на Австралия, след като австралийският бизнесмен Кери Стоукс го придобива през 2014 година.

 

„Птиците на Америка“ от Джон Одюбон – 10.8 млн. евро

Тази богата на илюстрации книга има само 119 съществуващи цели копия от първото ѝ издаване през далечната 1827 г. в Обединеното кралство. Един от четиритомните комплекти е продаден на търг през 2010 г. за огромната сума от 10.8 млн. евро, два други екземпляра от първото издание – през 2000 г. за 8.3 млн. евро, а друго копие през 2012 г.  – за 7.4 млн. евро.

 

„Кентърбърийски разкази“ – 7 млн. евро

От първото книгопечатане през 1476-а са останали само дузина бройки,  разпръснати по света. Последната, която принадлежала на частен колекционер, била купена през XVIII век от граф Уилям Фицуилям само за 6 днешни паунда. Кой би предположил, че същото копие ще бъде продадено за 7 млн. евро през 1998 година.

 

„Първото фолио“ от Уилиям Шекспир – 5.6 млн. евро

Оригиналното заглавие е „Mr William Shakespeare’s Comedies, Histories & Tragedies“ и в нея са събрани част от най-известните му творби, които поставят началото на модерния английски език. От 750-те оригинални екземпляра до наши дни са оцелели само 228 бройки. Те са сред най-търсените книги по целия свят и последният купувач на една от тях е Пол Алън, съоснователят на Microsoft.

 

Гутенбергова Библия – 4.6 млн. евро

Библията е кръстена на основоположника на съвременното книгопечатане Йоханес Гутенберг. От 180 копия на първото издание са опазени едва 48 в перфектно състояние. Едно от тях е продадено на търг през 1987-а за  4.6 млн. евро.

 

„Приказките на барда Бийдъл“ от Дж.К.Роулинг – 3.6 млн. евро

Писателката създава седем бройки на важната книга с приказки за магьосниците, която се споменава няколко пъти в „Хари Потър и Даровете на Смъртта“. Всяко копие е ръкописно и илюстрирано от самата авторка, подвързано с кафява кожа и украсено със сребро и лунни камъни. Авторката подарява шест от тях на приятели и редактори, а седмият екземпляр бе продаден на търг за 3.6 млн. евро, което го прави най-скъпият модерен ръкопис.