Кирил Петков, който забърка блатно кокиче в морковен сок

Навън е студено, но след Атанасов ден все по-често се замисляме за пролетта. И за нейния предвестник – кокичето. Едва ли много от вас свързват нежното цветенце с борбата срещу детската церебрална парализа и опасните болестотворни бактерии.

 

За неговите полезни активни вещества срещу полиомиелита (другото наименование на детския паралич) се разчува благодарение на учените Димитър Пасков и Лилия Иванова-Бубева. Това става още в средата на миналия век, когато през 50-е години учените извличат антихолинестеразната съставка от листата и цветовете на блатното кокиче (Galanthus nivalis).

В днешно време звездата на научните открития в сферата на блатното кокиче се казва Кирил Петков.

Кирил Петков (вляво).

От блатното кокиче той успява да изолира бактерията  Lactobacillus bulgaricus GLB44, след което я култивира в морковен сок. Петков добива бактерията в индустриални количества в сок от моркови, който реално се заквасва, но притежава автентичния вкус на зеленчука, а само по технология напомня на киселото мляко. Така се създават биофрешовете Juice press, които са единствените био вегански пробиотици с доказани антибактериални свойства.

Продуктът на Кирил Петков е много популярен в САЩ, Канада, Франция, Англия, Япония и Румъния. Той е рекламиран от Новак Джокович и Опра Уинфри, като известната телевизонна водеща определя добавката в топ 20 от продуктите, които ползва.

Кирил Петков с други учени.

Уникалният продукт на Кирил Петков се нарича „провиотик“ поради факта, че е подходящ и за вегани, и за хора, които имат проблеми с преработката на лактоза.

Освен с развиването на полезни за здравето съставки, Петков се занимава и с дарителска дейност.

Както „Банкеръ“ вече писа – https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/nagrada-za-kiril-petkov-daril-500-hiliadi-leva-za-izsledvaniia-v-sofiiskiia-universitet компанията на учения дари 500 хил. лева на Центъра за приложни изследвания и иновации в Софийския университет.

Плажът „Корал“.

Впрочем Кирил Петков е завършил магистратура в Харвардския университет, където влиза в топ 10 на студентите с най-висок успех. В свободното си време обича да посещава девствените плажове по Черноморието, а с тях е свързана още една от благородните му каузи – запазването на дюните на плажа „Корал“.