Кино: Жан Дюжарден е новият Никола Саркози

Преди няколко дни талантливата люксембургска режисьорска Ан Фонтен сподели пред ежедневника La Nouvelle République, че следващият ѝ филмов проект ще бъде посветен на бившия френски президент. Ето какво друго се знае досега:

 

През 2011-а излезе биографичният филм „Завоеванието“ (La conquête) на Ксавие Дюренже. Там френският актьор Дени Подалидес се въплъти в образа на Никола Саркози, а сюжетът разказва за трудностите, пред които се изправя тогавашният министър на икономиката и финансите в правителството на Жан-Пиер Рафарен, преди да наследи поста на Жак Ширак.

Никола Саркози.

Сега дойде ред и на прочутия Жан Дюжарден да поеме щафетата от колегата си Дени Подалидес, превъплъщавайки се в Никола Саркози. Заглавието на лентата е „Президенти“ (Présidents) и се очаква снимките да започнат още през октомври. Но защо името подсказва, че става дума за повече от един държавен глава? Защото Грегори Гадебоа ще изпълни ролята на Франсоа Оланд – 24-ия президент на Френската република.

Жан Дюжарден и Грегори Габебоа.

Двата основни персонажа, вдъхновени от Франсоа Оланд и Никола Саркози, ще бъдат изиграни от Грегори Гадебоа и Жан Дюжарден. Започвам снимките през октомври. Жанрът на филма е комедия, която перфектно ще представи реалността на печеленето и загубването на държавната власт. Това е среща на двама политически противници, които ще изживеят своеобразно приключение. Вярвам, че наистина ще бъде смешно. В интерес на истината, вдъхновението ми дойде по време на карантината.“ – резюмира Ан Фонтен.

Ан Фонтен.

Да припомним, че Франсоа Оланд е сред френските президенти с най-нисък рейтинг, чието управление принуди хиляди от неговите сънародници или да имигрират в други държави като Белгия, или като великия Жерар Депардийо да се откажат от френското си гражданство. Така че няма да е кой знае каква изненада, ако киносалоните се препълнят с негови антифенове, очакващи с нетърпение да видят актьорската игра на Грегори Гадебоа.

Жерар Депардийо и Франсоа Оланд.

Дюжарден дори успя да качи снимка на сценария в Instagram профила си, откъдето става ясно, че Дория Тилие, Паскал Арбийо и Жан-Мишел Лами също ще участват в предстоящия визуален разказ.

Впрочем, докато чакаме „Президенти“ да се появи на големия екран (най-вероятно догодина), можем да се насладим на „OSS 117 : Червен сигнал в черна Африка“ – шпионска комедия от Никола Бедос с участието на Жан Дюжарден, чиято премиера е определена за 3-ти февруари следващата година.