Кажете „Не“ на самокритиката

Прекаленото самокритикуване е сериозен проблем за много хора в днешно време. Дотолкова сериозен, че може много лесно да разклати вътрешния ни мир, повлиявайки на хората и средата около нас. Какви са причините?

 

Според психологически проучвания в Държавния университет на Охайо, проведени през 1998 г., човешкият мозък реагира повече на вложената негативна енергия, отколкото на позитивната, влияейки върху начина ни на мислене. Въпреки че този метод ни е помагал още от времето на нашите прадеди да се пазят и да еволюират, той също така допринася отрицателните неща да изглеждат по-отрицателни. По този начин не само не оценяваме нашите успехи, но и зацикляме още повече в провалите си.
А като се фокусираме само върху нашите негативни резултати, засилвайки още повече себеотрицанието си, нещата могат да се влошат още повече като се достигне до депресия, безпокойство, загриженост за неуспехите ни, по-нататъшна липса на мотивация и продуктивност.

Какво е решението?

Според психологът д-р Кристин Неф от Тексаския университет в Остин решението се намира в самосъчувствието, защото то може да  доведе до по-големи постижения, отколкото самокритиката.

Предлагаме ви шест начина, с които не само ще подобрите самочувствието си, но и ще въведете отново в ред професионалния си и личен живот.

  1. Преждевременното заключение, че не ни бива в нещо

Не бива да сме много строги към себе си, защото е съвсем нормално да не сме добри във всичко. С времето се поучаваме от грешките си, придобиваме опит и разбираме, колко много сме научили от провалите. Ако мислите да се откажете бързо от нещо, спомнете си за известния изобретател Сър Джеймс Дайсън. Той споделил пред ABC National Radio, че е трябвало да създаде към 5000 неуспешни прототипа преди да успее да конструира първата си работеща прахосмукачка Dyson. Ами, ако беше направил прекалено бързо грешни заключения за самия себе си?

  1. Редовно се сравняваме с другите

Това е нещо, което продължава да измъчва мнозина от нас, защото много лесно можем да се окажем вълечни в никому ненужни сравнения. Колкото повече се съпоставяме с някой друг, толкова повече ставаме подвластни на чуждите очаквания и желания, губейки реалната си представа за успех.
Има мотивиращи думи, които може да ни помогнат, когато сме в затруднено положение: „Единственото сравнение, което има значение, е кой бях вчера. По-добра версия ли съм сега от вчерашното ми „Аз“ ?“.

  1. Укоряваме се, че мислим различно от другите

Често си мислим, че различията ни правят по-слаби, докато фактически те ни правят по-силни. Именно нашият уникален подход към света ни прави по-добри по свой, различен начин. Затова не бива да се упрекваме, че сме различни от другите и не подхождаме към някои проблеми по стандартния начин. Трябва само да повярваме в себе си и нашите уникални качества, защото всеки може да допринесе за общото благо по различен начин.

  1. Забравяме, че това, което не ни убива, ни прави по-силни

Да, това е банално, но защо тогава продължаваме да не си прощаваме допуснатите грешки и провали? Те се случват за нас, не на нас, за да стваме все по-силни с всеки изминал ден, учейки се от тях. Точно както работи методът проба-грешка.

  1. Позволяваме на вътрешния ни монолог да ни съсипе

Много от нас вярват дълбоко, че все не са достатъчно добри.
За съжаление, тази вяра най-често се основава на погрешно схващане или личен опит, възприети по погрешен начин. Трябва да държим вътрешния си диалог под контрол и да си напомняме, че сме достатъчно добри, в противен случай нещата могат да излязат извън контрол. Например, ако на работното място се самоизмъчваме , без да искаме проектираме нашите негативни мисли и върху другите, а след това те се отразяват обратно към нас, усложнявайки общата работа, от което накрая страдат всички.

  1. Не преценяваме правилно критиките

Не всички критики имат еднаква тежест. Трябва да решим чии критики ще приемем, и чии ще отхвърлим. Тези, които сме решили да приемем, трябва да ни направят по-добри и умели отпреди. Точно както действат критиките към даден филм – режисьорът ще се поучи от грешките и ще създаде по-добър следващият път.