Капани за туристи

Най-популярните летни дестинации за крадците в Европа.

В разгара на сезона на почивките в много европейски градове се стичат огромен брой крадци – местни и гастрольори, привлечени от мощния поток безгрижни туристи. И, разбира се, предпочитат петте най-популярни дестинации сред отпускарите.

Париж

Туристическите бюра във френската столица са изчислили, че градът се посещава от около 40 млн. чуждестранни гости годишно, повечето от които предпочитат да посещават музеите и театрите именно през летния сезон. Най-честа мишена на крадците стават тези, които избират най-тривиалните маршрути. Прди година дори се наложи Айфеловата кула да бъде затворена за посетители, защото служителите на атракциона организираха стачка. Те поискаха от властите допълнителни сили за борба с крадците, които неуморно се „трудят“ на тяхна територия.

През 2003-а нещо подобно се случи в Лувъра, където джебчиите редовно обират туристите и персонала на музея. Затова е по-добре да оставяте големи суми пари и паспортите си в хотелските сейфове и да избирате за посещение само едно крило на Лувъра дневно.

Рим

Рим и Флоренция също страдат от изобилие от джебчии. Най-популярната кражба в италианската столица е на вещи, оставени в автомобилите. Най-много обири има в старите райони на града, където е разположен Колизеумът, фонтанът „Треви“ и всички останали места, които хората искат да посетят веднага щом стъпят във Вечния град.

„Операциите“ на дългите опашки за обществен транспорт са се превърнали в своеобразна визитна картичка на римските крадци, а най-препълнената с джебчии линия е на автобус номер 64. Той взима туристи от центъра, преминава през фонтани, площади и дори през Ватикана, което превръща маршрута му в благословия за всеки уважаващ себе си крадец. Ако някой от пътниците се опитва да привлече вниманието ви и се намирате сред непознати, най-вероятно се опитват да ви ограбят.

Барселона

Мнозина вярват, че пътуването до Барселона е напразно, ако не публикуват в социалните мрежи фотография на недостроената творба на Гауди, известна като Саграда фамилия. Докато този прекрасен испански град съществува, храмът на Светото семейство ще продължи да бъде обкръжен от строителни скелета, а туристите ще продължават да бъдат безпощадно обирани по най-невероятни начини.

Наричат Барселона световна столица на джебчиите, не толкова заради статистиката на кражбите, колкото заради майсторството и душата, която влагат каталунските майстори в занаята. Най-благодатното място за неговото упражняване е дългата пешеходна улица La Ramblas. Там за разсеяния турист се разиграват цели представления, например може да го уцелят „случайно“ с футболна топка, да го залеят „по невнимание“ с някаква течност или да започнат да му дават съвети за най-добрите маршрути в града, макар че не ги е поискал. Удивителното е, че докато правят всичко това, местните крадци едновременно задигат една по една ценните ви вещи.

Прага

Пражките джебчии са събрали най-доброто от международния опит на професионалистите в индустрията – портфейлът ви може да се изпари практически навсякъде:- във величественото Старе место, на Карловия мост или по прекрасните централни площади. Най-често зрителният достъп на заблудения турист до ценните му вещи бива прекъснат, като тикнат под носа му голяма хартиена карта на Прага, от която той в повечето случаи не разбира нищо. Като че ли самият град помага на местните крадци – старинната му архитектура и аристократичен дух обсебват вниманието на редовия турист по-успешно от всякакво шоу.

Пражките джебчии „работят“ най-вече в обществения транспорт. Въпреки че много гости на чешката столица изминават десетки километри по прочутите й павирани улици, все пак предпочитат автобусите, когато става дума за големи разстояния. Особено опасни са нощните маршрути, които пътешествениците често избират, за да огледат забележителностите на спокойствие.

Мадрид

Допреди няколко години в Мадрид действаше група  крадци, известна като „Босненският клан“. Най-характерен за нея беше „щатът“ от четирима човека, при това само жени. След като през 2014-а бяха задържани, нивото на кражбите в испанската столица намаля с 40%, а местните власти забраниха на гражданите с над 400 ареста за кражби да се появяват на най-масово посещаваните места от туристи.

Майсторките от „Босненският клан“ се придържаха към строга стратегия – да не крадат наведнъж вещи и пари на стойност над 400 евро. Причината е, че според местното законодателство задигането на суми до тази граница се смята за незначително престъпление, но надхвърлянето й се наказва като „кражба в особено големи размери“.