Какво ви пречи да забогатеете

Всеки ден извършваме действия, с които пречим на парите да стигнат до нас.

Трудохолизмът

Казват че без труд няма как да извадиш рибата от езерото, но ако редовно се задържате в офиса след края на работния ден, това изобщо не ви приближава към богатството, по-скоро ви отдалечава от него. Физическата и психическа умора имат свойството да се натрупват, така че ако трудовият процес не може протече без безкрайно преработване, по-добре си потърсете ново място. Когато 24 часа в денонощието мислите само за преките си професионални  задачи, няма как да изобретите нещо гениално или да измислите как да се издигнете в кариерата.

Непрекъснатото икономисване

Ако си записвате всеки похарчен лев в тетрадка или правите същото с помощта на специални приложения в смартфона си, без да сте маниакално пристастен към шопинга, не си струва да се хвалите с това.  Причината е, че прекомерните икономии убиват желанието за активен труд: когато човек не може да види плодовете от работата си, скоро остава без всякакви стимули да се усъвършенства. Пък и по-добре е да мислите как да спечелите повече пари, отколкото как да пестите.

Да казвате винаги „да“

Изпълняването на указанията на шефовете е хубаво и правилно нещо, но всичко трябва да е с мярка. Когато човек започне да поема всяка задача, скоро започват да го възприемат като обикновен функционер, а не като обещаващ служител. Услугите му започват да губят своята стойност, така че понякога си струва да напомните на шефовете си за своите лични желания, цели и амбиции.

Страхът от грешките

Много хора приемат всеки свой пропуск като катастрофа и глобално поражение. Достатъчно е обаче да прочетете спомените на който и да било от успелите хора, за да стане очевидно, че всеки от тях е взимал множество неверни решения, преди да направи вярната крачка и да получи желаното. Затова не бива да се предавате, дори да ви се струва, че светът около вас  е рухнал. Пораженчеството е черта, от която си струва да се отървете на всяка цена.

Любовта към парите

И накрая, не забравяйте, че успелите хора никога не са си поставяли задачата да спечелят колкото се може повече пари. Парите за тях са били само средство за постигане на по-големи и по-важни цели, например самореализация или  въплъщение на мечтата на живота им. Когато парите се превърнат в единственият смисъл на вашата дейност, вдъхновението няма откъде да дойде, нито радостта от  несметните богатства .