Какво правят амбициозните хора 15 минути преди интервю за работа?

15-те минути преди интервю за работа могат да бъдат изпълнени с нервно напрежение, особено за търсещите работа, които не са сигурни какво да правят с това свободно време. Тази кратка времева рамка може да бъде отлична възможност да прегледате бележките си, да се отпуснете и да представите себе си в най-добрата светлина. BusinessInsider представя 10 полезни неща, които трябва да направите през 15-те минути преди интервю за работа.

Тези 15 минути са вашата възможност да влезете в правилната рамка на ума и да настроите енергията си, да се съсредоточите върху това с кого ще се срещнете, какво искате да запомнят за вас и какво искате да ги попитате“, подчертава Дебора Шейн, професионален брандинг стратег и автор на „Кариерен преход“.

 

Пристигайте рано, но не влизайте вътре

Малко неща могат да ви разтърсят повече от закъснение за интервю за работа, така че винаги пристигайте рано. Но не забравяйте да изчакате в колата си или в близко кафене, тъй като прекалено рано пристигане може да окаже ненужен натиск върху вашия интервюиращ и да започне срещата по грешен начин, съветва консултанът Дейвид Парнел. Според експертите не трябва да ходите в офис сградата повече от 10 минути по-рано.

Запазете спокойствие

Когато сте стресирани, тялото ви освобождава хормони на стреса като кортизол и епинефрин. В зависимост от нивото на вашия стрес, това може леко или силно да попречи на способността ви да мислите ясно, изтъква Парнел. „За да се избегне този хормонален дисбаланс, е необходимо да се гарантира, че оставате спокойни в минутите до интервюто и поддържате ума си ясен“, казва той. Запазването на спокойствие преди и по време на интервю ви позволява да слушате по-добре и да сте фокусирани върху това как да отговорите най-подходящо на въпросите.

 

Прегледайте бележките си

Преди интервюто трябва да напишете няколко бележки с ключова информация като имената и длъжностите на вашите интервюиращи. Включете и отговори на въпроси, на които се надявате, че няма да ви бъдат зададени, за да можете да се притеснявате по-малко за тях, както и за момента, когато някой каже: „Разкажете ми за себе си“. Отделете 15 минути преди интервюто, за да прегледате тези бележки. „Не искате да отидете там и да повикате Джим, когато имате предвид  Джон“, отбелязва Фридман.

 

Не проверявайте гласовата си поща или имейла си

Може да чуете или прочетете нещо, което ще ви накара да се разсеете. Това ще ви разконцентрира и ще ви отхвърли от играта, което е едно от най-лошите неща, които могат да се случат, посочват експертите.

 

Изберете едно или две неща, с които искате да бъдете запомнени

Вашите умения за комуникация ли са? Умения за управление на проекти? Знанието? „Поддържането на няколко неща, които ще повлияят на вашата запомняемост и харесване, е интелигентен начин да впечатлите по време на интервюто своя бъдещ работодател“, отбелязва Шейн.

 

Спрете да репетирате

Не трябва да използвате това време за прекалено подготвяне или репетиране на отговори, което може да направи вашия разговор да изглежда неискрен и наизустен. „Искате да знаете нещата си, но запомнете, че интервюто ви е разговор. Вярвайте, че знаете каквото знаете и че интервюто ще поеме правилната посока“, изтъква Шейн.

Погледнете се в огледало

Посетете близката тоалетна, за да се погледнете в огледалото, предлага Фридман. „Може да сте излезнали от вкъщи, изглеждайки перфектно, но все пак бихте могли да пристигнете и в лош външен вид. Това също така е чудесна възможност да си измиете ръцете и да се уверите, че ноктите ви са чисти, а дланите – сухи. Ако носите неудобни обувки и планирате да ги смените, не забравяйте да не правите това в офиса“.

 

Забележете какво се случва около вас

Наблюдавайте офис средата, какво има по стените и в приемната, тъй като всички тези неща  показват какво е важно за компанията.

 

Пийте вода

Винаги е добра идея да вземете със себе си малко вода. Обикновено рецепционистът ще ви попита дали бихте искали нещо за пиене преди интервюто, но носенето на своя бутилка с вода, никога не е излишно. Глътка вода ще ви освежи и ще успокои гласа ви, преди да говорите за всичките си постижения. Освен това, ако се нуждаете от вода по време на интервюто, не бихте искали да го прекъсвате, за да излезете от стаята, нали?

 

Мислете за хубави неща

Това може да звучи клиширано, но мисленето за приятни неща, които ви карат да се усмихвате и чувствате добре, ще ви помогне да постигнете правилното състояние на духа, влизайки на интервюто. А и искрената усмивка никога не остава незаблелязана от околните и ги предразполага и те да бъдат по-оптимистично настроени.