Какво обичат да правят успешните хора през свободното си време?

Когато търсите модел за професионален успех, навярно наблюдавате стратегиите и поведението, които хората показват, когато работят. Но какво правят успелите хора, когато се приберат вкъщи или през почивните дни, когато са далеч от офиса? Начинът, по който хората прекарват свободното си време, всъщност може да окаже голямо влияние върху техния успех в професионалния свят. Inc. This Morning представя основните седем начина, по които успешните хора са склонни да прекарват свободното си време.

 

Ако не прекарвате свободното си време по този начин, това не означава, че нямате шанс да бъдете успешни. Въпреки това, взимането на някои от тези стратегии може да подобри способностите ви и начина ви на мислене, да разшири мрежата ви от контакти до нива, които ще увеличат шансовете ви за успех на работното място. Започнете да включите няколко от тях в свободното си време и може просто да се изненадате от резултатите.

 

Тренират редовно

Физическите упражнения са важни както за физическото, така и за психичното здраве. Тренировките дори и само по половин час след работа или през уикенда могат да доведат до подобряване на кръвообръщението и на настроението, съживявайки духа и тялото ви и намалявайки нивата на стрес. Редовните тренировки също ви помагат да бъдете дисциплинирани, което може да бъде ценно в трудна работна среда и може да намали дългосрочните ефекти на стреса. Още един плюс е и, че ще бъдете в добра форма и ще се чувствате по-добре, което ви дава по-голяма увереност.

 

Четат книги

Четенето е умение за цял живот и успешните хора никога не спират да четат нови книги. Независимо дали става дума за фантастика или за художествена литература, книгите ви помагат да разберете по-добре света около вас. Те ви запознават с нови герои, нови среди, нови култури, нови философии и нови идеи, помогнат ви да изградите нови умения. Редовното четене на книги помага за изграждането на вашия речник и семантичното ви разбиране, като ви дава по-големи комуникативни умения, които се много полезни при бизнес срещи.

 

Обучават се

Най-успешните хора в света са тези, които се ангажират да не спират да учат. Те винаги включват нови умения за своите резюмета и изучават нови аспекти на света около тях. В съвременната епоха има хиляди разнообразни учебни курсове – платени, онлайн, безплатни и на всякакви теми. А по време на уроците не само ще научите нещо ново, но и ще се срещнете с нови хора. Предизвикайте себе си и излезте от зоната си на комфорт, за да преоткриете някоя своя нова неподозирана способност.

 

Отделят време за благотворителност и доброволчество

Доброволчеството е полезно за поддържането на вътрешен баланс. Независимо дали помагате за почистването на магистрала, за работа в кухня за бедни или за менторство на група млади професионалисти, отделяте от личното си време, за да подобрите общността около вас. Успелите хора никога не забравят, че има нуждаещи се и бедстващи хора и им помагат с каквото могат. Доброволчеството е ценен опит и възможност за запознаване с други хора, които по един или друг начин могат да ви помогнат да движите кариерата си напред.

 

Поддържат своя собствена мрежа от контакти

Контактът с бизнес партньорите и с работния колектив не трябва да се ограничават само в рамките на работния ден. Успешните лидери организират разнообразни събития извън офиса – например закуска през уикенда, часове за коктейли, посещение на концерт.

Успешните хора са готови да излязат извън зоните на комфорт, за да се срещнат с нови хора през свободното си време. А понякога такива запознанства водят не само до разтоварване, но и до неочаквани нови продажби или до намирането на нов служител. Колкото по-широка е мрежата ви от контакти, толкова повече възможности ще имате по пътя към успеха.

 

Имат хоби

Фокусирането изключително върху работата може да изглежда като бърз път към успеха. С нищо друго, което да ви разсейва, можете да насочите цялостно усилията си към работата си и да направите за една седмица това, което ще отнеме на повечето хора поне два месеца. Но този подход има лош недостатък – той ви създава напрежение, води до претоварване и ви пречи да развивате умения в други области.

Намирането и провеждането на хоби, от друга страна, ви помага да облекчите стреса, да поставите работата си в перспектива и да изградите умения, които допълват тези, които използвате на работното място. Това е глътка свеж въздух, който ви държи здраво стъпил на земята, а ако предпочитаното от вас хоби е социално предлага и възможности за обогатяване на личната мрежа от контакти.

 

Прекарват времето си с приятели и семейство

Работата ви не е всичко. Съсредоточавайки се твърде много върху кариерата си, вие саботирате себе си. Ако искате да бъдете успешни в живота си, трябва да дадете приоритет на личните си взаимоотношения – връзката ви с приятелите и членовете на семейството. Без значение колко бързо жадувате да се изкачите по корпоративната стълба, не трябва да пренебрегвате приятелите и семейството си, за да го постигнете.