Какво не знаете за сигурността на самолетите

Въпреки че въздушният транспорт е смятан за най-безопасният,  мнозина се страхуват да летят със самолет и се паникьосват при всяка ситуация, която им се струва съмнителна.

 

Турбуленцията е нещо нормално

По време на турбуленция самолетът често „подскача“ само на няколко сантиметра, но на хората им се струва, че става дума за стотици метри, което поражда безпокойството им. Всъщност това явление се наблюдава при 90% от полетите и е съвсем безопасно. Досега в света не е регистрирана нито една самолетна катастрофа, причинена от турбуленция.

В средата на самолета разклащането се усеща най-малко

Ако изберете място в средата на салона, редом с крилата, ще усещате по-малко разклащането на самолета, когато попадне в турбулентна зона. В повечето случаи неприятните ефекти се преживяват по-леко в салоните на първа и бизнес класа. Най-силно турбуленцията се усеща в опашката на самолета.

Ако единият двигател се повреди, може и да не забележите

Ако единият двигател откаже, пилотът спокойно може да завърши полета само с втория. Пътниците така и няма да разберат за случилото се, ако не им се каже. Дори всички двигатели да откажат самолетът е в състояние да измине във въздуха между 80 и 120 километра.

Вибрациите на крилата не са опасни

Някои хора се страхуват, когато забележат вибрациите на крилата по време на полет. Въпреки гъвкавостта им, крилата са много издръжливи. На практика те издържат на огъване до 45 процента.

Мълниите не чупят самолета

В обвивката на самолета има метална мрежа. Нещо като електропроводима марля, която покрива целия корпус. Освен това на крилата има гръмоотводи. Случва се мълниите да ударят няколко пъти самолет по време на полет, без никой от пътниците да усети това.

Самолетите летят близо до аеропортовете

Самолетите се опитват да летят по най-краткия възможен маршрут. Той се съставя въз основа на времето и отчита изискванията на ETOPS. Последните предписват самолетите да се движат на определено разстояние до най-близкото летище.

Дългите полети се управляват от няколко пилоти                                

Ако продължителността на полета надхвърля 9 часа, екипажът включва трима или четирима пилоти. Те управляват самолета и почиват на смени, за де се избегне умората.

Самолетът може да остане на водната повърхност 40 минути

По време на извънредна ситуация самолетът може да се спусне върху вода. Ако корпусът му не е повреден, той ще остане на повърхността от 10 до 40 минути. Преди това пътниците и екипажът трябва облекат спасителни жилетки. Саловете се спускат една минута след приводняването.

Малките самолети са толкова сигурни, колкото и големите

Турбуленцията се усеща повече в малките самолети, поради тази причина хората предпочитат по-големите. Истината е, че изискванията за сигурност са еднакви за всички самолети.

Самолетът е най-сигурният вид транспорт

Всяка секунда в небето се намират 12 хил. самолета. Авиокомпаниите превозват 4.1 млрд. души годишно. В катастрофи загиват около 1000 души. За сравнение всяка година при пътнотранспортни произшествия умират 1.25 млн. души.