Какво хапва на Коледа британското кралско семейство

Бившият готвач на Елизабет Втора – Дарън Макгрейди, сподели с репортери менюто на монарха за коледната трапеза. Петдесет и седем годишиният специалист по кулинария сравни Коледата в двореца Сандрингам с военна спецоперация. В интервю за Yahoo Style UK той заяви, че за да премине подобно събитие безупречно са необходими месеци подготовка.

 

Известно е, че кралицата предпочита да прекарва коледните празници в двореца Сандрингам в графство Норфолк с най-близките си роднини. По думите на Макгрейди Уиндзорите не се отличават с по-специфичен вкус и хапват същото като обикновените граждани на Великобритания. Готвачът отбелязва, че кралското семейство предпочита банална пуйка с печени картофи или картофено пюре, пържени кестени, брюкселско зеле, а за десерт избират традиционния пудинг.
Дарън Макгрейди подчерва, че порядките на кралската маса си остават викториански, дори в отсъствието на гости и журналисти – без високи столове и детски викове. Според установените правила по-младите членове на семейството обикновено се хранят отделно от останалите.  Въпреки това малолетните Уиндзори, включително трите деца на херцозите на Кеймбридж, ще се хранят със същите ястия като възрастните.

Освен съставянето на менюто и сервирането на коледната вечеря, служителите в любимата крайградска резиденция на кралицата трябва да се погрижат всеки човек, живеещ в окръг Сандрингам, да има традиционните празнични ястия на масата си.

Персоналът, който приготвя храната  за кралицата и нейното обкръжение, е добре осведомен и за някои ограничения. Основното правило, съществуващо от столетие, си остава табуто върху чесъна. Според бившият готвач на Бъкингамския дворец Джон Хигинс отстраняването на съставката от всички рецепти е голяма грешка. В разговор с The Kitchn кулинарят признава: „Елизабет Втора  е прекрасна жена, кралското семейство са прекрасни хора, но изпускат много, като изключват чесъна от менюто си“.

Като цяло кралското семейство обожава ястията с непретенциозен вкусов и без „миризливи“ съставки. Колкото до Елизабет Втора, за нея са под забрана такива продукти като ориз, картофи и тестени изделия – кралицата спазва диета с ниско съдържание на въглехидрати. Известен факт за Уиндзорите от много години е обичаят да пият чай с традиционни малки сандвичи с краставици. По желание на Елизабет Втора кората на хляба задлъжително се изрязва.

Хигинс твърди, че пудингът не може да бъде наречен любимия десерт на Нейно Величество. Според него тя консумира с голямо удоволствие манго, шоколад и всички десерти, където той е  ключов компонент – особено шоколадовия мус, шоколадовата бисквитена торта и сладките с шоколадови ганаши.

През тази година трима членове на кралското семейство ще липсват забележимо на кралската коледна трапеза – става дума за  херцозите на Съсекс и синът им Арчи Харисън. Вместо това семейството прекарва шестседмична ваканция в Лос Анджелис с майката на Меган Маркъл – Дория Рагланд, но таблоидите все още не са наясно с точното движение на четиримата.

Както споделя вътрешен източник пред UsWeekly, младите родители ще направят този празник специален за първото си дете: „Тъй като това е първата Коледа на Арчи, те искат тя да бъде наистина специална.“