Какво е да живееш в Бъкингамския дворец

Животът в Бъкингамския дворец се остава загадка за мнозина. Той е официалната кралска резиденция. В него има стаи за кралското семейство, за служителите и за гостите. Животът и работата в двореца има много предимства – персоналът, например, може ползва всичко – от медицински услуги до фитнес залата. Има и минуси, свързани с факта, че сградата е стара и понякога таванът тече. Но да караме по ред.

 

Декорацията може да изглежда остаряла

Бъкингамският дворец включва 775 стаи, 19 от които са предназначени за нуждите на държавата. Според историка Елън Лесли нито една от тях не е реновирана от 60 години. Но това е съзнателно решение.
„Повечето от нас обновяват домовете, следвайки модата. Дворецът е изключение. Кралското семейство се опитва да го поддържа във вида, в който е бил винаги “, каза Лесли.
Всяко държавно помещение е елегантно декорирано и изисква доста голяма поддръжка. По-голямата част от интериора е създадена пo времето на Едуард Седми. Всъщност всяка ремонтна дейност е насочена към поддържане на съществуващия ред.

Годишните ремонти са много скъпи

Замъкът Бъкингам е придобит от кралското семейство в средата на ХVІІІ в. и става официална резиденция по време на управлението на кралица Виктория. Архитектът Джон Наш го разширява, добавяйки още стаи, украсени с изискан декор.
Поддръжката на двореца е доста скъпа. През 2017-а британското правителство отпусна 500 млн. долара за модернизиране на водопроводи, електрически проводници, осветителни тела и радиатори, някои от които са инсталирани преди Втората световна война. Освен чисто практическите и естетически промени, трябва да се обърне внимание и на проблемите на безопасността. Веднъж парче зидария едва не удари принцеса Анна по главата. Предполага се, че ремонтът ще се извършва над 10 години и ще протече на няколко етапа.

В английското общество има спорове кой трябва да плаща за поддръжката на двореца.

Инвестицията на британското правителство, за реконструкцията на Бъкингамския дворец, не мина без протести. В очакване на това събитие в Обединеното кралство беше разпространена петиция, в която се настояваше кралското семейство да плаща за ремонта.
Няколко депутати повториха този призив, но Елизабет II настоява, че тя не притежава Бъкингамския дворец, за разлика от няколко други резиденции. Основният ѝ аргумент е, че дворецът е държавната кралска резиденция.

Всъщност кралицата живее в частни апартаменти


В северната част на Бъкингамския дворец са разположени частни апартаменти, които са заети от кралица Елизабет Втора и нейния съпруг принц Филип. Съпрузите плащат сами за мебелите и поддръжката на 9-стайните апартаменти, които включват отделна спалня за кралицата и съпруга й. Според придворните Елизабет и Филип спят в различни стаи, защото кралицата обича прозорците да са отворени и в най-студените месеци. Според лейди Памела Хикс това е обичайна ситуация за британското висше общество.

Дворцовата градина е толкова голяма, че включва езеро и остров

Градината на Бъкингамския дворец, разположена върху 40 дка, включва над 300 вида цветя, 150 вида дървета, 30 вида птици и множество пеперуди. В градината е разположено и езеро със собствен малък остров. На него се отглеждат италиански медоносни пчели, на чиято продукция кралицата много се радва. В грдината има хеликоптер, тенис корт и множество скулптури.

Параклис, пощата и лекарски кабинет

Бъкингамският дворец е автономен в много отношения. В него има поща, кафене, кино и медицински кабинет за персонала. Така че служителите няма нужда на напускат двореца, ако не им се налага. Екстрите включват басейн, фитнес и параклис. Служителите използват библиотеката и пеят в хора. Това често предизвиква критики от страна на обществеността.
По едно време имаше дори бар за персонала. Но той беше затворен, защото служителите започнаха да наблягат на алкохола.