Как живеят съвременните принцеси

Едни се готвят да наследят кралския трон, а други доброволно се разделят с титлата си. Разказваме как се развива съдбата на на някои монаршески особи в Япония, Швеция, Дания, Великобритания и Норвегия.

 

Принцеса Мако

Принцеса Мако

Внучката на император Акихито, който отказа трона, привлече за пръв път вниманието на обществеността през 2004 г., когато нейни снимки в училищна униформа – моряшки костюм – попаднаха в интернет. След това Мако се сдоби с много фенове, които рисуваха портрети на принцесата в стил аниме. Но момичето винаги е избягвало публичността. През 2014-а принцесата постъпи в Лондонския университет в Лестър, за да учи там инкогнито. През 2017-а стана известно, че Мако иска да се ожени. Тя среща годеника си в Международния християнски университет в Токио, а година по-късно младият мъж й предложи брак. Според плановете сватбата трябваше да се състои в края на 2018-а, но беше отложена. Ако до 2020-а двойката не промени решението си да сключи брак, принцесата ще трябва да се откаже от своята титла, защото годеникът й не е с кралска кръв.

 

Виктория, кронпринцеса на Швеция

Принцеса Виктория

Рожденият ден на кронпринцесата, 14 юли, се е превърна в национален празник в Швеция, известен като Victoria Day. Виктория е толкова симпатична повечето шведи, че мнозина искат да я видят на трона преди смъртта на баща й – сегашния крал Карл XVI Густав. През 2010-а принцесата се омъжи за личния си треньор Даниел Уестлинг. Преди сватбата той получи монаршеска титла от краля. Разкошната церемония струваше на кралското семейство 2.5 млн. долара, като половината от сумата бе платена от родителите на Виктория, а останалото – от държавния бюджет. Съпрузите имат  две деца. Първа ще наследи трона по-голямата дъщеря Естел Силвия Ева Мари. Отсега наричат бъдещото царуване на Виктория и Естел „ерата на кралиците“.

 

Мери, кронпринцеса на Дания

Принцеса Мери

Престолонаследницата Мери не е с кралска кръв, нито е родена в Дания. Тя среща бъдещия си съпруг, кронпринца Фредерик, през 2000 г. в бар в Сидни, когато Негово Кралско височество пристига в Австралия за Олимпийските игри. След няколко годишна връзка от разстояние, двойката сключи официален брак и австралийката с шотландски корени стана съпруга на наследника на датския престол. Преди да срещне мъжа си, Мери е била маркетолог, а след преместването си в Дания продължава да работи в международна ИТ компания. За да влезе в кралското семейство, Мери се отказа от родното си гражданство, прие лютеранството, промени коренно стила си и научи датския език. Кралицата на Дания – Маргрет, е благосклонна към снахата от Австралия. Според нея Мери е повлияла положително на Фредерик и той е започнал да се държи както подобава на член на кралското семейство. Съпрузите имат четири деца, с които прекарват много време.

 

Катрин, херцогиня на Кеймбридж

Кейт Мидълтън

Формално съпругата на принц Уилям още не е принцеса, тя ще получи тази титла, когато съпругът й стане пръв в реда на наследяването на трона. Преди сватбата си през 2010-а,  Кейт и Уилям се срещаха в продължение на десет години. Три години след брака двойката се сдоби с първото си дете – принц Джордж. Днес семейството има двама сина и една дъщеря. Херцогинята често прави снимки на своите потомци, припомняйки си уменията, придобити на младини, когато е правила снимки за Party Pieces, фамилен магазин за празнична украса и е изучавала история на изкуствата в университета St. Andrews, защитавайки магистърска степен по историята на фотографията.

Кейт е икона на стила. С всяка изминала година разходите за тоалети на херцогинята се увеличават: през 2016-а тя похарчи 100 хил. паунда за гардероба си, през 2017-а – 119 хил. паунда. През по-голямата част от 2018-а Кейт бе в отпуск по майчинство, изразходвайки около 75 хил. паунда за дрехи. Промениха се и предпочитанията на Мидълтън към марките: освен неща на известни британски дизайнери, нейното кралско височество започна да носи Dolce & Gabbana и Chanel.

 

Марта Луиза, принцеса на Норвегия

Принцеса Марта Луиза

През 2016-а Марта Луиза обяви, че се развежда и се оказа в центъра на шумен скандал. Това е първият подобен случай в новата история на норвежкото кралско семейство. Заради съпруга си тя се отказа от своите претенции към престола, прехвърляйки наследствените си права на по-малкия си брат Хакон. Принцесата беше омъжена в продължение на 14 години.

След развода Марта Луиза започна да се интересува от окултизма: разви паранормални способности и основа „Школа на ангелите“, където учи хората как да общуват с ангелите пазители, и изнася лекции по парапсихология. През 2019-а до принцесата се появи нов мъж – известен холивудски лечител, който нарича себе си шаман Дюрек. Норвежката принцеса и избраникът й са свързани не само с романтични чувства. В началото на месец май те обявиха в Instagram съвместен проект, наречен „Активизация на божествеността“, с който тръгнаха на обикалят Норвегия.