Как жените начело на държави се борят с коронавируса и побеждават

Финландия, Германия, Дания, Нова Зеландия, Белгия, Норвегия, Исландия, Тайван – какво обединява тези държави? Първо, те се справят изключително успешно с пандемията от COVID-19. И второ, всички те са управлявани от жени. Какво противопоставиха лидерите на изброените страни на коронавируса и какво е общото в подхода им?

 

Скоростта на взимане на решения

Президентът на Китайската република и лидер на Тайван – Цай Инвен, въведе в страната мерки срещу разпространението на инфекцията още през януари, когато в Ухан имаше по-малко от 50 заболели, и по-голямата част от света не се отнасяше сериозно към ситуацията. Интересно е, че Тайван не тръгна по пътя на ограничаване на придвижването на гражданите, предпочетен от повечето държави, а се съсредоточи върху организирането на защитата на населението. Училищата бяха временно затворени, намален бе потокът от туристи и се въведе задължителното носене на маски, които можеха да се купуват в ограничено количество и по определен график. Започна и производството на дезинфектанти с повишено съдържание на спирт. Досега в страната са известни само шест смъртни случая на пациенти с коронавирус при общо 393 заразени. Резултатите са постигнати без подкрепата на Световната здравна организация, от която Китайската република е изключена.

Президентът на Китайската република и лидер на Тайван – Цай Инвен.

В Нова Зеландия, която се оглавява от генерал-губернаторът Патси Реди и премиер-министърът Джасинда Адърн, избраха пътя на карантината и затвориха страната за чужденци в самото начало на февруари. Всички завръщащи се от други държави местни граждани се поставят под карантина за 14 дни, но не в домовете им, а в специално обособени места. В Нова Зеландия има 1072 потвърдени случаи на заразяване с новия коронавирус, като девет от тях са с летален изход. За сравнение, в съседна Австралия тези показатели са съответно 6398 и 61 смъртни случая, но, разбира се, трябва да се отчита и значителната разлика в броя на населението на двете страни.

Честността

Веднага щом стана ясно, че вирусът е напуснал границите на Китай и се разпространява твърде активно, канцлерът на Германия Ангела Меркел спокойно съобщи на народа си, че шансовете пандемията да засегне до 70% от населението, са големи. Тя призова жителите на Германия да се отнесат сериозно към ситуацията и на свой ред демонстрира дисциплина като се изолира веднага, щом се разбра, че лекар, когото е посещавала, се е заразил с COVID-19.

Ангела Меркел – канцлерът на Германия.

И немците послушаха Меркел – в страната няма масови случаи на нарушаване на карантината и на правилата за социално дистанциране. Този факт плюс активното и оперативно задействане на програми за тестване за ранно установяване на коронавируса доведоха до много по-ниски показатели на смъртността, отколкото при съседите. Във Франция, например, на 136 779 случаи на заразяване се падат 14 967 с летален изход, докато в Германия от 130 072 случаи, починалите са 3 194 души.

В Белгия за комуникацията с населението отговарят премиер-министърът Софи Вилмес и здравният министър Маги Де Блок. Те непрекъснато се появяват в медиите, развенчавайки митовете за коронавирусната инфекция, и жестоко критикуват своите граждани, например, за т. нар. коронавирусни вечеринки, за чието организиране призоваха някои недоволни от карантината белгийци. Впрочем, местните жители, видимо се оказаха по-малко дисциплинирани от немците, защото успехите на Белгия в борбата с коронавируса са доста по-скромни.

Нови подходи

Премиер-министърът на Исландия Катрина Якобсдотир утвърди в страната всеобщо безплатно тестване за коронавирус. Това е смело и уникално решение, защото в повечето държави се проверяват само хора с активни симптоми. В резултат в Исландия вече са тествани пет пъти повече хора, отколкото в Южна Корея. Освен това в страната е въведена строга система за проследяване на контактите, която позволи да не затварят хората в домовете им и дори да не затварят училищата. Броят на заразените в Исландия е 1 711 души, от тях са починали осем.

Най-младият държавен глава, премиерът на Финландия – Сана Марин, също подходи нестандартно. За информиране на населението тя заложи на социалните мрежи, а не на традиционните медии. Сведенията за профилактиката и разпространяването на инфекцията, необходимостта от ограничаване на контактите и други предпазни мерки, се разпространяват активно от инфлуенсъри на различна възраст, включително тийнейджъри. Във Финландия им 3062 заболели.

Премиерът на Финландия – Сана Марин.

Премиер-министрите на Норвегия и Дания – Ерна Солберг и Мете Фредериксен, също избраха недотам очевиден формат за информационна работа – те решиха да се обърнат към децата.  Фредериксен организира за тях специална пресконференция, а Солберг проведе телевизионна среща, на която отговори на въпросите на децата за коронавируса и им обясни, че да се страхуват е нещо нормално.