Как Чезаре Кардини създава една от най-популярните салати

Популярната в цял свят салата“Цезар“ носи  титлата „най-забележителното американско ястие“, но е създадена в Мексико от италиански емигрант и едва след това започва да се сервира в Америка. Каква е тайната на многонационалната рецепта?

На Авенида Революсион, главната улица в мексиканския трад Тихуана, се намира бар ресторантът „При Цезар“ (Caesar’s). Името на заведението и големият черно-бял портрет на основателя му – Чезаре (Цезар) Кардини са скрити в гъстата зеленина на палмите. Има и надпис „Мястото на създаването на легендарната салата „Цезар“.

В началото на ХХ в. Чезаре Кардини се преместил от  Италия в САЩ и открил ресторант първо в Сакраменто, а после в Сан Диего. Но когато бил приет „сухия закон“, той преминал през границата в Тихуана, където през 1927-а открил ново заведение. Именно то впоследствие го прославило в цял свят.

Историята започва на 4 юли 1924 година. Според легендата в Деня на независимостта в  ресторанта имало наплив от посетители, най-вече американци, дошли да се почерпят за празника. И докато алкохолът се леел в неограничени количества, продуктите в кухнята започнали да свършват.  Изправен пред вероятността клиентите му да потърсят друго заведение, Кардини събрал каквото е останало и забъркал салата от марули, яйца, малко пармезан и подправки. Получила се уникално вкусна салата.

Мълвата за нея  бързо се разпространила сред холивудския елит. Кларк Гейбъл, Джийн Харлоу, и всякакви величия от света на киното посещавали ресторанта на Кардини, за да опитат хрупкавите листа с пикантен сос. В един от детските си спомени известната американска кулинарка Джулия Чайлд описва как Чезаре приготвил лично оригиналналната салата за семейството й, при едно от гостуванията им в Тихуана.

През 1953-а френското Международно епикурейско общество на майсторите готвачи обявило салатата „Цезар“ за „най-великата рецепта, създадена в двете Америки през 50-те години на ХХ век“.  Въпреки изключителния успех  през 1948-а Кардини се преместил в Лос Анджелис, където патентовал рецептата.

Впрочем, въпреки че марката е регистрирана в САЩ, ресторантът В Тихуана, вдъхновил създаването й, работи и до ден днешен. През 2009-а заведението, което вече не било собственост на Кардини, фалира. Година по-късно ресторантът е придобит от местно семейство и след пълното му възстановяване отново отваря врати.

„При Цезар“ е символ на нашия град, – казва прочутият мексикански готвач и нов собственик на ресторанта Хавиер Паленсия. – Той е един от малкото културни паметници, които имаме“.