Как ще запомним Глория Вандербилт

Отиде си една от най-видните дами на ХХ век.

 

Днес, на 17 юни, почина Глория Вандербилт, американска актриса, писателка, художничка и дизайнер. Тя беше невероятна жена, която обичаше живота и живееше по собствени правила. За смъртта й съобщи нейният син – моделът и водещ в CNN Андерсън Купър — отбелязвайки, че за него 95-годишната му майка е била „най-интересния и съвременен човек“.

 

 

Вандербилт ще остане в историята на модата най-вече като дизайнер, допринесъл за популяризирането на джинсите. През 1976-а тя представя своя първи модел Gloria Vanderbilt с лого във вид на лебед, които бързо стават не по-малко известни от Calvin Klein и Armani. Но Глория не спира дотук, създава дрехи, парфюми и аксесоари, носещи нейното име.

„През годините тя изпробваше много и различни неща“, казва за Глория приятелката й Диана фон Фюрстенберг. И наистина, Вандербилт е била модел, снимала се е в киното, играла на Бродуей, писала е стихове и винаги е била известна светска дама, по която мъжете са си губели ума. Глория е била омъжена четири пъти и е имала връзки с такива прочути и интересни мъже като Марлон Брандо и Франк Синатра.

 

 

Глория Вандребилт беше образована красавица с вродено чувство за прекрасното, богата наследничка на известно и уважавано семейство и притежателка на много таланти. Но въпреки външния блясък и безспорен успех във всички начинания, тя преживя и много тежки ситуации през живота си. Смъртта на четвъртия й съпруг – писателят Уайът Еймъри Купър, самоубийството на сина й, който скача пред очите й от 14-ия етаж на семейните апартаменти и тежката болест, не я сломяват.

 

 

„Майка ми беше борец, – казва синът на Глория Андресън Купър – и притежаваше невероятна сила на духа. Тежестта на живота не я направи жестока. Тя винаги е вярвала в любовта, повече отколкото във всичко друго“.