Как работи коледната поща в Германия

В Германия има девет коледни пощи и клонове. На писмата отговарят германския Дядо Коледа, както и Кристкинд, Свети Никола и помощници. А посланията пристигат от цял свят.

Небесните имена

Немските коледни пощенски станции са разположени на места с „говорещи“ названия: от „Ангелска църква“ (Engelskirchen) в Северен Рейн-Вестфалия и „Свети Никола“ (St. Nikolaus) в Саарланд до „Николаево“ (Nikolausdorf) и „Небесната порта“ (Himmelpforten) в Долна Саксония. Работата на повечето от тях се организира от пощенския концерн Deutsche Post, но има и два коледни клонове, които работят изцяло на доброволни начала.

Екипът на Дядо Коледа

На коледните писма отговарят дядо Коледа – Weihnachtsmann, Коледното Дете – Christkind, Свети Никола (Sankt Nikolaus), както и щатни ангели от персонала на пощенския концерн Deutsche Post и (или) доброволци, които владеят не само немски, но и и други езици. Писмата са много и идват от цял свят.

Добра причина

Понякога децата прикачват подаръци за Дядо Коледа към писмата си, например биберони, с които, за радост на родителите си, най-накрая са решили да се разделят тържествено в навечерието на празника.

Адрес: Северният полюс

Първият коледен пощенски клон в Германия – „Свети Никола“, е открит през 1966-а провинция Саарланд. Сега в  него пристигат около 20 хил. писма годишно, на които отговарят 35 местни помощници на Свети Никола. Понякога посланията са адресирани дори до Северния полюс. В такива случаи немската поща проявява разбиране и ги доставя до коледните офиси.