Как принцеса Маргарет въведе хороскопите

Малко теми възпламеняват толкова противоречиви чувства като хороскопите. Някои хора са напълно убедени, че датата на тяхното раждане и връзката й с движението на небесните тела – определят характера им, взаимоотношенията им с другите и дори тяхното бъдеще. Други смятат, че това са абсолютни глупости. Но каквото и да си мислите, историята за хороскопите е изключително интересна. Знаете ли, че „виновникът“ за това е принцеса Маргарет?

 

Тя се ражда на 21 август 1930 г. и е по-малката сестра на бъдещата кралица Елизабет Втора. За родителите й – херцогът и херцогинята на Йорк – в онзи момент нищо не предвещава, че един ден, в резултат на малка конституционна криза, ще станат Негово Кралско Величество Джордж VI и кралицата – майка Елизабет Боуз-Лайън. Но преди това да се случи, раждането на Маргарет е отразено във вестниците по целия свят. Около важното събитие няма много подробности и главните редактори се чудят как да съобщят новината.

Джон Гордън – главният редактор на The Sunday Express – решава да покани ирландския астролог, живял в Индия, Уилям Уорнър, известен като Киро, за да предскаже бъдещето на Маргарет.

Киро, чието име се изписва като аромат, вероятно защото използва източни ухания по време на сеансите си, е прочут хиромант. Гадае бъдещето на клиентите си по дланите им, а те не са никак случайни хора – колоритни личности като Марк Твен, Сара Бернар, Мата Хари, Оскар Уайлд, Томас Едисън, Уилям Гладстон.

За жалост тъкмо около важната дата 21 август 1930 г., Киро е зает, но асистентът му – Ричард Харълд Нейлър се съгласява да пише.

Уилям Уорнър – Киро.

Така, на 24 август, се появява текст „Какво вещаят звездите за малката принцеса?“. Ричард предрича, че „когато стане на около седем, кралското семейство и нацията ще преживеят събития от огромно значение“. Всъщност, Маргарет е на шест години, когато чичо й Едуард абдикира. След това баща й става крал Джордж Шести.

Но преди това да се случи, без да се знае дали прогнозите на Ричард Нейлър се оказват верни или не, той започва да получава купища покани да пише още и още прогнози за бъдещето.

„Има рискове за британски самолет в периода между 8 и 15 октомври“, изказва предположение астрологът. За малко да уцели – на 5 октомври британски самолет катастрофира близо до Париж, при което загиват 48 души.

Но вестниците обявяват – Ричард е талантлив гадател! Бързо му поръчват всяка седмица да пише колонка, озаглавена „Какво ви вещаят звездите“. Първоначално Ричард прави прогнозите си въз основа датата на раждане, но скоро предлага нова система: разделя хората на групи – дванадесет, заради 12-те равни сектора от по 30 градуса, на които разделя 360-градусовата небесна „окръжност“. Те съответстват на 12-те съзвездия, през които преминава Слънцето.

Така се появяват хороскопите, съдържащи най-различни подробности за дванадесетте зодии – Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби.

И вестниците редовно ги публикуват, защото са голяма забава и могат да се появяват в какви ли не вариации. Като детски дрънкалки. Като трепетни очаквания на големи събития. Не само за едва прохождащи принцове и принцеси.