Как китаецът зад TikTok се оказа американски апологет

Сенатът на Съединените щати единодушно одобри законопроект, който забранява на федералните служители да използват приложението за видео споделяне TikTok на служебните си устройства. Още в началото на август американският президент Доналд Тръмп се закани, че в близките дни ще обяви нови мерки срещу китайското приложение TikTok, което според него представлява заплаха за националната сигурност. А знае ли се кой е човекът, който стои зад TikTok, и какво е известно за него към този момент?

 

Той се казва Джан Йимин. На 36 години е и е софтуерен инженер, основал компанията-майка ByteDance. Според Forbes богатството му е в размер 16.2 милиарда долара. Води скромен живот, за който не се знаят много подробности. Живее в Пекин. Роден е през 1983 г. в китайската провинция Фуджиан. Родителите му са държавни чиновници.

Името му почива на китайско пожелание за успех „да смаеш всички от раз“, пише South China Morning Post. Сключва брак с приятелката си, с която се познават от колежа. Двамата със съпругата му нямат деца.

Джан завършва Университета Нанкай през 2005 г., където първо изучава микроелектроника, а после – софтуерно инженерство. Първата му работа след колежа е свързана със създаването на дигитална платформа за резервация за пътувания, наречена Kuxun.

„Бях един от първите й служители. В началото бях просто инженер, но на втората година отговарях за около 40 до 50 души, които от своя страна се занимаваха с технологичната част и услугите“, разказва Джан в интервю за South China Morning Post.

Опитът му в тази платформа го ориентира какви точно услуги се търсят. Джан работи и за Microsoft, преди да създаде ByteDance, а след това и TikTok през 2012 година.

Към днешна дата TikTok струва 75 милиарда долара, като според Pitchbook е най-скъпата частна компания в света.

Тя притежава няколко приложения за социални мрежи, които работят в рамките на Китай. Освен това тя пусна на пазара и конкурент на WeChat, който се нарича FlipChat. През 2019 г. предложи и приложението за видео съобщения – Duoshan.

Първият продукт на Джан е ByteDance и е приложение за агрегиране на новини, наречено Toutiao.

Намерението на Джан е да създаде платформа за новини, зад която да стои изкуствен интелект и която да не е свързана с китайската търсачка Baidu.

„Искахме на тази платформа да се появяват новини, но не през запитвания, а през препоръки“, споделя Джан в интервю за Bloomberg през 2017 година.

Любопитна подробност е, че въпреки че се фокусира върху новини, в ByteDance не работи нито един журналист.

Джан дори ясно заявява, че за него е важно да няма нищо общо с новинарския бизнес, а да предлага просто платформа за социални медии. „Ние сме иновативни – не сме копие на американска компания нито по отношение на продуктите, нито по отношение на технологиите“, обяснява китайският софтуерен инженер пред Bloomberg.

Най-успешното му приложение TikTok се появява първо под името Douyin – с това название е известно и досега в Китай. Това става през септември 2016 година. Малко по-късно приложението се превръща в най-популярната социална мрежа сред американските тийнейджъри, която не е свързана с игри. Изтеглена е над един милиард пъти.

Джан сам тегли приложението TikTok, за да го ползва, макар че първоначално смята, че това е продукт за тийнейджъри. След това задължава и служителите си да го ползват и да правят свои видеоклипове в TikTok.

„Тези клипчета трябва да се радват на определен брой „харесвания“, в противен случай служителите ми трябва да правят лицеви опори“ – казва Джан, уж шегувайки се.

Амбицията му е приложението да стане все по-популярно и да достигне успехите на Google, коментират от South China Morning Post.

„Трябва да работим по-усърдно, трябва да бъдем още по-големи перфекционисти“, обяснява Джан и продължава: „Точно както в индустриалната епоха е имало своеобразно международно разделение на труда, така и в днешната информационна епоха е нормално да съществува такова. Китайските предприемачи трябва да усъвършенстват способностите си, ако искат да бъдат световни лидери“.

Но тъкмо тези амбиции не се харесват в Съединените щати. През февруари TikTok плати глоба в размер на 5.7 милиона долара на Федералната търговска комисия в резултат на обвинения, че приложението незаконно е събирало лична информация от деца под 13 години без съгласието на родителите им, което е в нарушение на Закона за защита на личната неприкосновеност на децата онлайн. От онзи момент нататък над главата на Джан се сгъстиха тъмни облаци. И до 15 септември той ще трябва да реши дали да продаде бизнеса си на американска компания или Доналд Тръмп ще закрие TikTok. Преговори за възможна покупка се водят с Microsoft Corp. И именно склонността Джан да преговаря с тях предизвикаха ожесточени атаки срещу него в китайските социални медии. Там го нарекоха предател, страхливец и американски апологет. Но до 15 септември има време и анализатори очакват закодираното послание в името на Джан да проработи.