Как карантината промени отношението към козметиката

Животът и работата в пределите на дома раздели жените на два лагера: едните се издокарват, гримират се и си правят прическа всеки ден без специален повод, а другите предпочитат удобните домашни дрехи, прибраната коса и чистото лице.

 

Балсам за устни вместо червило  

При делови срещи в Zoom, видеовръзки с приятели и роднини, и преки ефири в Instаsgram се забелязва, че все повече хора предпочитат да са без грим. Това едва ли означава бойкот на декоративната козметика, а по-скоро осъзнато решение да дадат на кожата си възможност да си почине. Щом всички ограничения паднат, адептите на естествения вид най-вероятно веднага ще се „въоръжат” с любимите си червила и тонални средства. А до тогава пазят лицата си.

Всекидневният грим все по-често е заменян с грижи. Ние не прекарваме по-малко време в банята, обратното – сутрешният ритуал е станал по-дълъг и по-осъзнат, в сравнение с предишното динамично ежедневие. Вместо дългото полагане на сенките,  отделяме повече време за почистващите и хидратиращи маски. Яркото червило е заменено с балсам за устни.  Сешоарът и машата временно са оставени на мира, вместо това глезим косата си възстановяващи процедури.

 С какво е полезен гримът, ако си стоим вкъщи

За да повишим своята производителност и увереността в себе си, експертите съветват няколко пъти седмично да си правим лек освежаващ макияж или да обличаме любимите си дрехи. Ако не сме в кондиция, малко руж, капка хайлайтер и ярко червило ще помогнат да се заредим с енергия. Колкото и маловажни да изглеждат подобни усилия, те наистина могат да повдигнат настроението.

Какво да очакваме в бъдеще

Нашите нови отношения с козметиката тепърва ще се развиват – постепенно ще успеем да напуснем зоната си комфорт и да се научим да приемаме кожата си такава, каквато е. Точно сега е времето да се вслушаме в себе си и да намерим собствения си стил, включително в грима. Както и да експериментираме с продукти, за които винаги сме се колебали – необичаен оттенък на фондьотена, ярък молив за устни или цветна очна линия.  Можем да усъвършенстваме и уменията си –  онлайн курсовете, преките ефири и видеата със съвети на прочути визажисти, сега са в изобилие.

Все още не е ясно дали подобно приемане на собствената ни естественост ще има дългосрочен ефект. Във всеки случай карантината ни научи да излизаме на улицата без макиаж и без да се чувстваме безлични.