Как изглеждат и колко струват най-скъпите часовници в света

Всички се досещат, че в света има часовници, чиято цена може да шокира и най-състоятелния човек. Но каква е реалната им стойност и защо трябва да се харчат такива луди пари, разказваме сега.

Joaillene Manchette, 26 000 000 долара

Може да ви се стори, че това е обикновена гривна, но цената говори сама за себе си. Този шикозен часовник е изработен от бяло злато с инкрустирани оникси и брилянти. Почти незабележимият циферблат също е на направен от скъпоценни материали – сребро и сапфирен кристал. Така че, избирайте какво да подарите на любимия си – за тези пари може да му купите най-скъпия апартамент в прочутия нюйоркски хотел  Plaza с изглед към Пето авеню, или…  този часовник.

201-Carat Chopard, 25 000 000 долара

Почетната втора позиция на този часовник, изобщо не е случайна. Блестящата гривна, покрита с множество скъпоценни камъни, допълва малкия циферблат. Не е трудно да се забележи, че всички камъни са във формата на сърце, а броят им е умопомрачителен – 874. Трудо е човек да си представи как всички те са се „наместили“ върху часовника, но общото им тегло е 200 карата.

 

 

Patek Philippe — Henry Graves Supercomplication, 24 128 000 долара

Това е може би най-прочутият часовник в света. Последният път такъв бе придобит за 24 млн. долара, без да се брои комисионата. Преди това на аукцион в Sotheby’s беше преодолян друг рекорд за Patek Philippe — Henry Graves Supercomplication – 11 млн. долара. Но какво купувате срещу толкова много пари? Двадесет и четири сложни механизма, осем години ръчна работа, тегло над половин килограм при диаметър 74 милиметра. Но и това не е всичко, за което са готови да платят най-богатите. Този часовник има история – появява се заради съперничеството между банкера Хенри Грейвз и производителя на автомобили Джеймс Уорд Пакард . Всеки от тях мечтаел да носи най-скъпо проектирания часовник, и в края на краищата, през 1933-а Грейвз победил.

 

 

 

Patek Philippe Caliber 89, $5 000 000

Пред вас е най-сложният модерен часовник в света. Моделът е изцяло покрит със скъпоценни камъни, които пленяват със своя цвят и ярък блясък. Работата върху часовника изисквала толкова усърдие, че отнела на майсторите 9 години, за да създадат съвършенството. В света има само 4 екземпляра на този модел. И всички са изработени от различини благородни метали – бяло,жълто, розово злато и платина.

 

 

Louis Moinet „Meteoris“, 4 600 000 долара

Часовникът е уникален най-вече заради материалите, използвани в процеса на неговото създаване. А „черешката на тортата“ е парчето метеорит, скрито във вътрешността му. Аксесоарът заслужва внимание и заради каишката си, изработена от кожа на алигатор. Добра новина има и за любителите на водните спортове, които се страхуват да оставят скъпоценностите си на сушата – часовникът е водоустойчив.

 

 

Patek Philippe Platinum World Time, 4 000 000 долара

Patek Philippe Platinum World Time е единственият изцяло платинен часовник в историята на този модел. В корпуса му с диаметър 37 милиметра е поставен механизъм, с чиято помощ може да разберете времето в 24 часови зони. Моделът е предлаган в специални версии, а на циферблатите е изобразена картата на американския и европейски континент. Не е за чудене, че преди 15 години такъв часовник бе придобит на търг срещу фантастичната цена от 4 млн. долара.

 

Piaget Emperador Temple, 3 300 000 долара

„Храмът на императора“ е доста добро име за часовник. Но всъщност става дума за два часовника – единият е разположен на горния капак, а вторият – под него. Изработката на скъпия аксесоар включва около 1200 диаманта, а основният часовник  има двоен механизъм с турбийон и резервна мощност до 40 часа. Моделът се предлага само в два екземпляра – единият вече е продаден, другият – чака своя собственик.