Как губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо стана поп звезда

На вълната на епидемията от коронавирус, обхванала САЩ, губернаторът на Ню Йорк стана супер звезда и секс символ. Едни му се признават в любов, други му посвещават песни, а в интернет могат да се намерят чаши, тениски и чорапи с неговия образ.

 

Благодарение на действията си в разгара на епидемията от COVID-19, губернаторът на щата Ню Йорк – Андрю Куомо, се превърна в американска попзвезда. Многобройни потвърждения за това може да се намерят на сайта etsy.com, където майстори продават собственоръчно изработени дрехи, аксесоари, посуда и козметика. Платформата се изпълни с вещи, посветени на 62-годишния губернатор – сред тях са чорапи и значки с неговия портрет, тениски и чаши с надписи от рода на”Кефя се на Куомо”,  „Шшшт! Слушам Куомо”, „Куомосексуален”, както и други предмети, изразяващи всенародната любов към управника на щата.

Губернаторът на Ню Йорк с майка си.

Комикът Ранди Рейнбоу, именно той изобрети новият вид сексуална ориентация с названието„куомосексуален”, дори написа песен в негова чест. В нея се казва, че в тези дни само Андрю Куомо радва затворения в стаята си, изплашен от COVID-19 „куомосексуален” младеж: когато любимият губернатор се появи  на екрана на телевизора, той носи надежда. „Някога, когато COVID отмине, ако сме живи, това ще си струва да го направим крал”, заключава Рейнбоу.

По повод кралската тема, на ежедневния си брифинг в началото на седмицата за епидемиологичната ситуация в Ню Йорк, Куомо разкритикува американския държавен глава за негово изказване. В отговор на твърденията на Доналд Тръмп, че президентът на САЩ има „пълна власт”, Куомо каза: „Заяви го, сякаш е крал – защото точно това притежава кралят – пълна власт”.

Но очевидно и самият Куомо властва над умовете на американците, при това не само на онези, които живеят в щата Ню Йорк. За това свидетелства нарастващата му популярност в социалните мрежи. Преди месец, когато епидемията още не беше обхванала Ню Йорк в сегашните мащаби, губернаторът разказа в своя Facebook историята как на Глапагоските острови специалисти от един от университетите в щата открили костенурка, чийто вид се считал за измрял, разказва Politico. Тогава в отговор му написаха: „Кога най-после ти ще измреш?”.

Днес появата на подобна фраза е невъзможна – всеки ден жителите на страната очакват поредното изказване на Андрю Куомо по телевизията, признават му се в любов в социалните мрежи, съчувстват на брат му – телевизионния журналист Крис Куомо, който се бори с коронавируса, и с удоволствие участват в  акцията #IstayHomeFor, която губернаторът на Ню Йорк поде на 8 април и посвети на майка си Матилд.

За да убеди жителите на Ню Йорк да не излизат на улицата, Андрю Куомо публикува в социалните мрежи две снимки заедно с майка си. „Най-добрият начин да спрем разпространението на COVID-19 е да си останем вкъщи. Разкажете ни заради кого си оставате вкъщи и публикувайте с хаштагове #NewYorkTough и #IstayHomeFor”. В инициативата участваха актьорът Кевин Бейкън и комедийната актриса Челси Хандлър, кънтри певиците Кери Ъндъруд и Доли Партън, както и много потребители на Twitter, при това не само жители на щата Ню Йорк.

За три седмици броят на последователите на Андрю Куомо в Twitter нарасна от 863 хил. до 1 милион. В Instagram – от 56 хил. до 92 хиляди. Сред хората, които сега следят губернатора в социалните мрежи има и знаменитости. „Ех, ако губернаторът Куомо сега беше президент”, написа актрисата Миа Фароу. А Челси Хандлър написа в своя Twitter: „Официално съм влюбена в Андрю Куомо. Не може ли просто да му дадем властта над тази страна?”.