Как да впечатлим работодателите

Творческият подход в търсенето на работа увеличава шансовете за получаване на заветната длъжност.

Нестандартният начин на мислене се цени все повече в компаниите, защото стимулира създаването на пробивни продукти, механизми и решения. Така че понякога си заслужава да предприемете смели действия, които ще демонстрират потенциала ви пред работодателя.

Заради мечатаната работа в рекламната агенция  McCann Worldwide Джейд Делани се превърнала в копие на статуята Безстрашното момиче в Ню Йорк, подкрепяща стремежа на жените да градят финансова кариера. Преди това Джейд изпратила писмо на директора на агенцията, с което го увелидомила за немерението си да застане пред сградата, боядисана със златна боя. Пърформансът бил придружен от надпис „Зная силата на жените в рекламата“. Момичето прекарало в този вид два часа и получило предложение за платено стажантско място.

Независимият копирайтър Джон Райдър разработил фалшиво лекарство и го изпратил по пощата на няколко рекламни агенции. Вътре в кутията се намирал „информационен  лист“ – алтернатива на традиционното резюме. В него се казвало, че лекарството може да се използва за „краткосрочно лечение на остра творческа болка“. „Активните съставки на Джон Райдър са креативност, оригиналност и писане на текстове. Заедно те образуват мощен болкоуспокояващ препарат, който отстранява стреса, възникващ в агенциите в трудни времена. Употребата на алкохол с Джон не предизвиква странични ефекти и може да повиши креативността“, се казвало в текста.

Нюйоркският дизайнер и илюстратор Роби Леонарди неведнъж е получавал награди за работата си. Той въплътил творческия си път в онлайн игра, вместо в обичайното резюме. Герой на играта е самият Роби, който преминава през нивата на четири различни професии, преплува през морето от навици, издига се по кариерната стълбичка и лети в небето с всичките си призове. Подобен подход демонстрира не само нестандартното мислене на Роби, но и неговите технически и изпълнителски навици.

Всички изброени кандидати са си намерили желаната работа. Така че анализирайте работодателите, търсете силните си страни и впечатлявайте компаниите.