Как да разпознаете токсичните приятели, с които е време да се разделите

Токсичните приятели не са толкова лесни за разпознаване, защото когато искат, те могат умело да прикриват истинските си чувства и мотивите за постъпките си. Как да разберете, че вашето приятелство е „отровно“, за да сложите точка на отношенията.

Истинските приятели може да ви станат по-близки от семейството, защото винаги може да разчитате на тях и ви разбират от половин дума. Ако чувствате, че общуването с някои хора ви носи негативни емоции, може би имате токсични приятели. Умението да ги разпознавате  е много важно – то ще ви помогне да спестите много нерви и да прекратите навреме отравящата живота ви дружба. Кои признаци показват, че приятелите ви са токсични.

Не чувствате приятелска подкрепа

Токсичните приятели най-често говорят само за себе си, без да се интересуват от вашето състояние и проблемите ви. Когато са зле, те очакват помощ от вас, но когато вие не сте добре, не бързат да ви окажат подкрепа. Техните проблеми винаги са по-важни от вашите. Ако почувствате, че давате повече, отколкото получавате, най-добре е да прекратите подобни отношения.

В нормалната дружба приятелите се подкрепят взаимно в еднаква степен. Никой не дърпа чергата  към себе си. Истинският приятел винаги ще ви изслуша и ще се постарае да ви помогне.

Не могат да приемат отказа ви

Случва се, при цялото ни желание,  да не можем да помогнем на приятелите си, просто защото нямаме такава възможност. Ако човек се обижда при отказа ви да изпълните определена молба и ви обвинява в егоизъм, това означава, че общува с вас само за лична  изгода.

Добрите приятели се отнасят с разбиране към подобни ситуации и не изискват жертви от вас.

Не се радват на постиженията ви

Най-приятното в едно приятелство е отбелязването на успехите и радостните събития заедно. Токсичните ви приятели, обаче, не мислят така – за тях дружбата винаги е съревнование. Вашите успехи не ги радват, а само ги дразнят. Те завиждат на постиженията ви и понякога дори не се опитват да го скрият.

Добрият приятел винаги ще се зарадва на успехите ви. Токсичните приятели обикновено завиждат на вашия късмет и не са в състояние да споделят радостта ви.

 

Усещате срив след общуване с тях

Приятелството не бива  да се превръща в един вид влакче на ужаса за емоциите ви.  Ако настроението на вашите приятели  се променя драстично през целия ден и тези различия се отразяват негативно върху вас, трябва да помислите дали изобщо се нуждаете от такова приятелство.

Истинските приятели обикновено се опитват да се развеселят взаимно, общуването им се основава на взаимна подкрепа. Ако комуникацията  с конкретен човек ви изтощава, най-вероятно става дума за токсичен приятел.

Не уважават личните ви граници

Вероятно има ситуации, когато не ви се иска да направите нещо – да гледате филм на ужаса, да пиете алкохол на купон или да разказвате подробности от личния си живот. Добрият приятел никога няма да настоява и ще се отнесе с уважение към личните граници, които сте установили. Обратното – токсичният приятел ще се опита да ви принуди да пренебрегнете собствените си принципи и ще се противопостави на вашите желания. Постарайте се да разпознаете навреме такова поведение, за да не станете жертва на манипулации.

Чувствате, че не бива да им се доверявате

Токсичните приятели могат да ви предадат за лична изгода. Такива хора възприемат дружеските отношения като конкуренция, затова без никакви угризения на съвестта могат да ви обсъждат зад гърба ви и дори да разказват на странични хора подробности за личния ви живот.

Истинските приятели винаги пазят взаимно тайните си. Токсичните се държат по различен начин, а резултатът е усещане за предателство. Ако ви се струва, че някой разпространява слухове за вас, добре е да преразгледате списъка с приятелите си.