Как да преуспеете

Милионерът Ричард Сейнт Джон е взел 500 интервюта  от най-успелите хора и е анализирал стотици биографии и мемоари, за да напише книгата „Голямата осморка“. В нея разказва какво правят богатите и известните и какво ги обединява.

 

Следват страстта си

Всички успели хора следват своята страст, правейки това, което им харесва, което ги вдъхновява. Прочутият актьор Ръсел Кроу винаги казва, че има само една причина, за да получи „Оскар“ за най-добра мъжка роля: „Обожавам да играя. Това ме изпълва. Обичам да правя това страстно. Обожавам да разказвам истории. В това е смисълът на живота ми“. Веднъж известният изобретател Томас Едисън казал: „Не съм се трудил нито ден в живота си. Само получавах удоволствие от работата си“.

 

Джоан Роулинг

Работят много

Забравете приказките за 8-часовата работна седмица и другите глупости, които  разправят различни бизнес треньори. Трудолюбието е чудесно качество. За да успее един човек се налага да се труди много. Известната телевизионна водеща Опра Уинфри, например,  казва, че отива на снимачната площадка в 5:30 сутринта: „На крак съм от сутринта. През цялото време не виждам дневна светлина, защото се местя от павилион в павилион. Ако искате да сте успешни, трябва да работите 16 часа дневно“.

 

Никол Кидман

Умеят да преодоляват себе си

„Бащата“ на мениджмънта Питър Дракър винаги е казвал, че ключът към успеха е в това „да накараш себе си да действаш“. „Целият ви успех зависи не от вашите талантите, а от това доколко, в крайна сметка, умеете да излизате от зоната си на комфорт“, казва Питър. А Ричард Брансън формулира тази мисъл с думите: „Винаги работя на предела на възможностите си. И това ми помага да раста много бързо“.

 

Ръсел Кроу

Креативни са

Известните на всички „продукти“ възникват от идеите. Ако искате да успеете, трябва да се научите на креативност. Тед Търнър е първият, на когото му хрумва, че новинарските емисии може да се излъчват денонощно. Така създава телевизионния канал CNN24, който работи 24 часа 7 дни в седмицата. Благодарение на тази идея Търнър стама мултимилионер и медиен магнат.

 

Уорън Бъфет

Успяват да преборят съмненията

Кой от нас не е измъчван от съмненията, че не е достатъчно добър или талантлив? Но ако искате да бъдете успешни, или по-скоро реализирани, ще трябва да изтласкате съмненията си по надалече.  Актрисата Никол Кидман казва: „Винаги мисля, че играя много зле. Когато започнем да снимаме филм, на всеки две седмици отивам при режисьора със списък на актриси, които могат да се справят с ролята по-добре от мен. Но след това се успокоявам“. Или вие надделявате над съмненията си, или те надделяват вас. Просто е.

 

Умеят да работят в кратки срокове

Хората, които обичат работата си, не се притесняват, че им остава малко време за нея. И се опитват да отделят поне няколко минути, за да вършат любимата си дейност.  Джоан Роулинг, например, пише „Хари Потър“, когато дъщеря й е съвсем малка: „Разхождах се с нея по улиците, а когато заспеше, тичах към най-близкото кафене, за да пиша с възможно най-голяма скорост, докато не се е събудила“.

 

Не обичат петъците

Забелязалили сте колко много богати хора не се пенсионират? Уорън Бъфет обяснява това така: „Обожавам да работя. Когато дойде петък, не се радвам като много работещи хора. Знам че ще работя и през уикенда“. А известният актьор и продуцент Уорън Бийти добавя: „Истинските професионалисти постигат успехите си, без винаги да осъзнават, какво точно правят: работят или получават удоволствие от работата“.