Как да изглеждате добре по време на видеовръзка

Заради карантината много по-често участваме във виртуални и делови срещи с помощта на приложения като Zoom или Skype, и не спираме да общуваме чрез тях с приятели и роднини. И все ни се иска да изглеждаме не по-лошо, отколкото при личните срещи, въпреки, че сме се прегърбили над лаптопа. Предлагаме ви пет съвета от специалисти за това как да изглеждаме привлекателни пред уеб камерата.

 

1. Погрижете се лицето ви да бъде добре осветено

Най-добрият вариант е естественото фронтално, равномерно осветление на цялото лице, осигуряващо качество на професионален филм. „Подобно осветление подчертава очите ви и прави външността ви много представителна”, казва Сани Ленардузи, онлайн предприемач от Ванкувър, която води свой канал в YouTube, а в миналото е била телевизионен репортер.

Поставете компютъра си към прозореца, така че дневната светлина да пада право върху лицето ви. Ако направите обратното (светлината да е зад гърба ви), лицето ви просто няма да се вижда и от вас ще остане един силует.

„Лошото осветление е нещо, от което винаги трябва да се притеснявате”, отбелязва Нима Танг, която има канал за козметика в YouTube с над един милион последователи. По думите й то не само ни превръща в силуети, но и създава грозни сенки върху лицето, които му придават уморен, болнав, а понякога и леко зловещ вид.

Но минусите на осветлението в гръб не се изчерпват с това. Светлината насочена право в очите на събеседниците ви ги дразни, подчертава Сюзан Яра, бивш телевизионен журналист, а сега предприемач.

2. Избягвайте изгледите отдолу

Едно от главните правила на операторската работа е да държите камерата на нивото на очите или по-нагоре.

„Убедете се, че вашият компютър е повдигнат на необходимото ниво, иначе ще ви се появи двойна брадичка или камерата ще наднича в ноздрите ви”, отбелязва Ленардузи.

Това не е толкова сложно – повдигнете лаптопа, слагайки под него каквото имате подръка. Готварските книги и дебелите списания са много подходящи в такива случаи, съветва  Яра.

3. Отделете внимание на кожата на лицето си

В дни на карантина и видеовръзки грижата за кожата става още по-важна. Уеб камерата прави всички недостатъци на кожата ви „десет пъти по-забележими”, казва Нима Танг, особено лъщящите,  мазни участъци.

Танг препоръчва да измиете и подсушите лицето си преди видеообщуването. Обърнете внимание на онези участъци от кожата, които изпъкват, и на сухите или напукани устни. (Впрочем програмата Zoom има филтър, който изравнява тена на кожата).

„Много от хората, които работят с камера, използват тониран овлажняващ крем, защото той не създава впечатлението за прекомерен макияж”, – препоръчва Яра.

Не забравяйте да ползвате балсам за устни и редовно мийте лицето си, за да избегнете появата на зачервявания и пъпки. „Когато се намирате плътно пред камерата, едва ли ви се иска другите да забележат колко лошо се грижите за хигиената на лицето си”, подчертава Яра.

4. Бъдете наясно как изглеждате

Подготовката е много важна. Но тя не се изчерпва с това да изберете правилното осветление и да се срешете предварително. „Използвайте обичайно телефонно позвъняване, за да отрепетирате поведението си пред уеб камерата, – съветва Танг. – И когато започне истинската видеоконференция, ще се чувствате много по-уверени”.

Ленардузи споменава още един капан – по време на видеовръзка хората често забравят, че се намират пред камера. „Задължително се дръжте така, сякаш сте на истинска, а не на виртуална среща”, подчертава тя. Така ще избегнете риска да забиете поглед в телефона си, за да следите социалните мрежи, например.

Много програми и приложения за видеообщуване имат опцията „само аудио”, но нищо не пречи за пореден път да се убедите, че уеб камерата е изключена.

5. Избирайте правилно задния план.

Разбира се, нашите жилища не са оборудвани за професионални видеотранслации, но и в тях може да се намери по-удачно място за преговори по Zoom.

Имайте предвид, че работната видеовръзка не е най-подходящият повод да демонстрирате на заден план рафтове, натъпкани с книги или картините на стената. Примамливо е да покажете на колегите си как живеете, но това само ще ги отвлича от главното – от вас и от това, което говорите. Яра препоръчва да се използва обикновен, едноцветен заден план, ненатоварен с детайли.

Ленардузи разказва как в началото участвала във видеосрещи, седейки на масата за хранене, и винаги се притеснявала дали неизмитите чинии са попаднали в полезрението на уеб камерата. Винаги трябва да изглеждате така, сякаш добре сте се подготвили за съвещанието или преговорите. Около вас трябва да царят чистота и ред.

Когато мислите какво да облечете, избирайте едноцветни дрехи и избягвайте късите ръкави и голите рамене. Деловата видеосреща не бива да изглежда като купон за рожден ден.

Основната цел, според Яра, е да сведем до минимум разсейващите фактори. По думите й умението да представиш себе си като личност е важен навик, особено когато всичко което останалите виждат, е вашето лице.