Как да изберем слънцезащитен крем

Малко теория и няколко съвета

Съвсем скоро ще започне лятото – време за отпуски и дълги разходки под слънцето. Кремове за защита на кожата ще започнат да си купуват  дори онези, които в обичайните делници не се замислят върху този проблем. Въпреки че според съвременните дерматолози слънцезащитният  крем за лице не е временна мярка за лятото, а необходимост през цялата година. Ето малко информация как да изберете средства за различните типове кожа.

 

Термини, които трябва да знаете

UV – ултравиолетовите лъчи са електромагнитно излъчване, което може да е с дълга вълна (A) и със средна вълна (B).

UVA  – от това излъчване си струва да се притесняваме целогодишно, защото дългите вълни не се „страхуват“ от облачното време. Те проникват в дълбоките слоеве на кожата и разрушават структурата на клетките, което води до появата на бръчки, пигментация или до развитие на рак на кожата. Средствата, които защитават от тези вълни се обозначават с UVA или PA+++.

UVB  поразяват горните слоеве на кожата, предизвиквайки почервеняване и повишавайки руска от рак.

Broad Spectrum – означава широк спектър на защита от слънцето, работи срещу UVA и UVB излъчването.

SPF  колкото по-голяма е цифрата на слънцезащитния фактор, толкова повече време може да прекарате на слънце и толкова повече средството ще „избелва“ кожата ви. Това става благодарение на цинковия оксид и титана в състава му, които са основните компоненти на физическата защита. SPF увеличива времето на пребиваване под слънцето 15 пъти. Например, ако изгаряте за 5 минути, ще може да стоите спокойно под лъчите 75 минути.

За защитните компоненти

Защитните съставки също са различни – физически (минерални) и химически ( органични). Първите, както подсказва името им, защитават на физическо ниво – те работят буквално като щит, отразяващ лъчите. Има само два такива компонента – добре познатият цинк и титановият диоксид, които оставят бял филм върху кожата. Но без химическите те не биха могли да работят пълноценно.

Кой е вашият крем

Чувствителна и суха кожа. Избягвайте продукти с изкуствени аромати и избирайте марки, специализирани в козметиката за чувствителна кожа – La Roche-Posay, Avène, Bioderma, CeraVe. За по-добра защита на зоната около очите, опитайте стик с  цинков оксид, който работи като естествена слънчева бариера.

Мазна кожа. Кремовете може да предизвикат запушване на порите и появата на възпаления, затова е по-добре дамите с мазна кожа да използват средства с минерални компоненти – цинков оксид и титанов оксид. Избирайте продукти без масла в състава им.  Кремовете могат да провокират запушване на порите и появата на възпаление, затова собствениците на мазна кожа са по-добре да използват санскрин с минерални компоненти – цинков оксид и титанов оксид. В състава изберете продукти без масла.

Кожа, склонна към пигментация. Вие се нуждаете от мощна защита със слънцезащитен фактор не по-малък от 50. Още по-добре е средството да има антиейдж съставка, която гарантира и подхранване на кожата.

Комбинирана и нормална кожа. За тези типове кожа няма строги правила – изберете това, което най-много ви допада като текстура.