Как да боядисате косата си в домашни условия – няколко „звездни” съвета

С постоянното стоене вкъщи някои зевзеци се шегуват, че вече се чувстват като бездомници, още повече, че като се погледнат в огледалото и си дават сметка колко им липсва редовното посещение във фризьорския салон. Но докато чакаме фризьорските салони да отворят, може да се възползваме от съветите на няколко „звездни” фризьори, споделили пред Marie Claire как да боядисаме косата си в домашни условия. 

 

Стилистите обаче предупреждават – за някои неща все пак трябва да се разчита на намесата на професионалиста особено като се има предвид, че постоянното боядисване на косата в домашни условия може да доведе до нейното трайно увреждане. За това съветите, които топ фризьорите дават, са само за извънредната ситуация и са съобразени с възможностите, с които всеки от нас разполага в дома си. С едно изключение – едва ли всеки има вкъщи щипки за коса тип заоблен алигатор, но ще разчитаме да се справите и с подръчни материали…

 

1. Бъдете наясно какъв е точно естественият цвят на косата ви

 „Преди да се опитате да оцветите корените на косата си в домашни условия, е важно да сте наясно какъв е естественият й цвят”, казва известната фризьорка Ники Лий. „Важно е дали той е топло кафяв, канелено кафяв, светло рус или леко рижаво рус. След като сте сигурни за цвета си, може да направите правилен избор какъв боя за коса да си купите. Всяка боя, която се продава в магазина, има подробни инструкции. Най-простичкият съвет е да започнете от корените на косата. Все пак едва ли искате да изпробвате нови цветове в домашни условия само и единствено защото скучаете и искате да се разнообразите. Не го правете – това може да не се отрази никак добре на косата ви.

2. Започнете с временна или полуперманентна боя за коса

„Немалко хора прибягват до постоянни бои в домашни условия“, казва Ники Лий. Перманентният цвят не се отстранява лесно и ако сте направили лош избор, дълго ще съжалявате. Полуперманентните цветове са най-добрият избор, защото се измиват с времето. Обърнете внимание какви са картинките от едната страна на кутията за боя, където принципно са нарисувани косите, за които тя е подходяща. Ако цветът на вашата коса в този момент не фигурира сред нарисуваните, то нюансът, който сте си избрали, няма да ви свърши работа. Освен това имайте предвид, че винаги е по-лесно да боядисате косата си в по-тъмен, отколкото в по-светъл нюанс. Изсветляването на косата не е лесна задача и понякога е необходима задължителната намеса на професионалист, когато направеното в домашни условия е крайно неуспешно.

„Важно е да използвате полуперманентни бои особено ако косата ви цъфти или е много суха. Ако използвате постоянна боя за коса в случай че в момента кичурите ви цъфтят или са прекалено сухи, има риск да се появяват неравномерни оцветявания“, предупреждава стилистката Пепър Пастър. Тя съветва да се придържаме към полуперманентните формули на оцветяване и да не се увличаме по безкрайната палитра от постоянни бои за коса. „Спестете си време и пари, като първо изключите от възможностите за избор онова, което със сигурност няма да ви е от полза “, съветва ни Пастър. Факт е, добавя тя, че постоянните бои са подходящи за покриване на изцяло побелели коси, а оцветяващите балсами и маски са идеални за изсветляване на тона или добавяне на нов нюанс – блондинките могат да постигнат ягодово русо с червен блясък; а брюнетките могат да направят цвета си по-топъл с руси отблясъци.

3. Разделете правилно косата си

„За да постигнете добър цялостен ефект, от решаващо значение е правилното разделяне на косата“, казва Пастър. Разделете косата си на четири квадранта и задръжте разделените секции с щипки за коса тип заоблен алигатор. Ако имате бретон или косата ви е много гъста, добавете още една секция отпред, за да сте сигурни и че там цветът ви ще е достатъчно наситен. Преди да нанесете боята, втрийте лавандулово масло в краищата на косата, като така ще гарантирате по-лесното разнасяне на боята тогава, когато вече сте „оцветили” корените.

4. Докато боядисвате косата си, „застраховайте се” от грешки

За да може навреме да „неутрализирате” боята, ако се окаже твърде тъмна или прекалено ярка, направете си паста, в която предварително сте смесили равни части шампоан и оцветител от този, сложен в комплекта за боя. Когато видите, че цветът се променя в неочаквана за вас посока, нанесете от пастата върху мократа коса и изплакнете.

5. Поглезете се с продукти, запазващи за по-дълго време постигнатия цвят

За да запазите цвета си за по-дълго време, използвайте, колкото се може по-рядко шампоан и колкото се може по-често хидратираща маска за коса. „Колкото по-гъста е косата ви, толкова по-често можете да си позволите да пропуснете измиването на косата” – казва Пастър.

Ники Лий също препоръчва използването на маски за коса, които допринасят за по-дългото задържане на цвета. Те имат благоприятен ефект и върху по-голямата здравина на косъма. В магазините има богат избор на маски за коса, които мигновено възстановяват нейната мекота и блясък. „Това е особено важно, когато нямате възможност да посетите любимия си фризьорски салон“ завършва със съветите Ники Лий.