Jaquet Droz отбелязва 280 години с уникалния Parrot Repeater Pocket Watch

Jaquet Droz отбелязва 280-годишнината на бранда, демонстрирайки нагледно неукротимата фантазия и творческия дух и на неподражаемите майстори от Ла Шо-дьо-Фон. Сред юбилейните произведения е златният джобен часовник Parrot Repeater Pocket Watch, украсен с емайл, скъпоценни камъни, гравировки и движещи се фигури на папагали. Часовникът е в един единствен екземпляр, а работата по него е отнела на специалистите от Jaquet Droz три години.

Циферблатът е украсен с „жива“ картина, изобразяваща двойка папагали ара с двете си пиленца. Фигура на папагала вляво е изцяло подвижна, а дясната движи само главата си. Едното от малките също поклаща главата си като махало. Птичето семейство е изрисувано на фона на пищна тропическа гора с лиани, хибискуси, райски птици и водопад, в чието подножие е дошъл тигър, за да утоли жаждата си. Друг тигър е изобразен срещу знака за „6 часа“ под седефения циферблат с две златни стрелки.

Всички детайли на тази живописна картина са гравирани и изрисувани ръчно. Стволът на дървото, птиците и гнездото  включват елементи, изработени от злато. Корпусът на часовника е защитен с два капака. На задния е изобразен папагал ара. В създаването на тази рисунка не са използвани традиционни пигментни багрила, а ръчно стрит емайл смесен с масло (вместо с вода). Готовата миниатюра е обработена в специална пещ. След това е приложена техниката paillonné за поставяне на парченца разтопено фолио в изображението. Готовата рисунка е покрита с горещ емайл, повторно обработена в пещта, и накрая е полирана ръчно.

Всеки от двата капака се отваря отделно с помощта на тайна двойна ключалка, вградена в корпуса. Механизмът е патентовано изобретение на майсторите от Jaquet Droz, създадено специално за Repeater Pocket Watch. Второто патентовано изобретение е короната за навиване, разположена около знака за „12 часа“. А ако човек натисне бутона срещу знака за „9 часа“, картината върху циферблата на уникалния часовник оживява.