Извънземна кралица и „голямата ферма“. Как да разпознаем конспиративните теории

Ако повярвате на всички конспиративни теории, които сте чували, светът изведнъж ще се превърне в удивително и странно място.

Членовете на британското кралско семейство ще се окажат гущери пришълци от космоса, които могат да променят облика си. Ще научите, че актьорът Робърт Де Ниро е бил въвлечен в инсценировката за отвличането и убийството на Нобеловия лауреат за мир Малала Юсуфзай. За вас вече няма да е тайна, че белоглавите лешояди работят за израелското разузнаване, а модните скъсани джинси, всъщност носят секретен код. И ще сте наясно, че президентът на Нигерия е самозванец от Судан. Освен това СПИН-ът и вирусът Ебола са изобретени, разбира се,  от ЦРУ, земята е плоска, и човек никога не е стъпвал на луната.

Конспиративните теории може да нямат абсолютно нищо общо с реалността, но водят до съвсем реални и осезаеми последици. Например, огнища на морбили в Съединените щати, Мексико, Франция, Мадагаскар и други държави, възникнаха заради движението на противниците на ваксините, които смятат, че те водят до аутизъм.

Но как да разберем кое истина и кое не?

 

Трите кита

Конспиративните теории са толкова упорити и устойчиви, защото изпълняват важна функция – те прикриват неприятно усещане за несигурност и необяснимост на случващото се в света.

Какво, впрочем,  отличава фундаментално подобни теориите от обоснованата алтернативна гледна точка или възможно обяснение?  Това е задължителното наличие на коварен план, който се поддържа от тайна малка група влиятелни хора, твърди професорът по психология от Лондонския открит университет Джован Байфорд.

Всяка теория на конспирацията има три основни елемента: конспиратор, коварен план и средства за масова манипулация.

 

Конспираторът

„Това може да бъде реален човек или група – например масони, илюминати, Билдърбъргски клуб  или тайно общество „Череп и кости““, казва Байфорд. Често обаче заговорникът се описва много по-мъгляво – като „голяма ферма“, специални служби, глобален елит и други подобни.
Според Байфорд този парадокс е предназначен да балансира необходимостта от идентифициране на врага и необходимостта да се приеме фактът, че врагът винаги ще бъде в сянка.

Коварният план винаги остава ключов елемент от теорията на конспирацията, той е нейната рационална обосновка. Крайната цел на коварния план е почти винаги една и съща – глобално господство. Освен това подобен план е обречен на „оцеляване“ дори в случай на смърт или оттеглане на влиятелни участници в конспирацията, казва Байфорд.

 

Коварният план

„Ако се опитате да оцените степента на секретност, която теориите на конспирацията предполагат, ще стане очевидно: за да се запази тайната, трябва да има някой, който да контролира абсолютно всичко“, обяснява професорът.

Привържениците на теориите на конспирацията могат да се позовават на доста авторитетни източници – научни изследвания, официални данни и публикации на големи медии, както и на доста съмнителни – различни окултни обяснения, астрологични прогнози и други подобни.

„Вярата, че всичко по света се контролира, е важен двигател за теориите на конспирацията в момент на криза, когато липсва обяснение“, твърди експертът.

 

Защо вярваме в тези истории?

„Проучванията показват, че има връзка между нивата на стрес и възприемчивостта към теории на конспирацията. Когато човек чувства, че не управляват собствения си живот – например по време на криза, шок или тежки преживявания, теориите на конспирацията изглеждат по-убедителни“, казва психологът от Уинчестърския университет Майк Ууд. Същото важи и за колективните травми  и трусове.

Не е за подценяване и силната убедителност на конспиративните теории,  които се налага човек да слуша  много пъти. Това е нещо, което психолозите наричат ​​„илюзия за истината“.
„Колкото повече се сблъсквате с определена теория, толкова по-позната ви става тя и толкова повече сте склонни да вярвате в нея“, казва Джеф Ханкок, професор от Станфордския университет. Многобройните репостове в социалните мрежи и повторението на едни и същи твърдения помагат на конспиративните теории да печелят повече привърженици.

 

Бъдете нащрек

Теориите на конспирацията могат да бъдат много опасни за обществото.Например хората, които вярват, че ваксинацията води до аутизъм и отказват да предпазят децата си, застрашават здравето на другите деца. И не си мислете, че сте твърде умни, за да се хванете на въдицата на конспиративните теории и да се заблудите, предупреждават експертите.

„Съществува стереотип, че поддръжниците на тези теории са хора, които седят по цял ден пред компютъра и търсят нови конспирации  в световната мрежа. Но онези, които стават техни жертви или привърженици, най-често не са скептици, нито наивници, готови да повярват във всичко. Обикновено са хора, които мислят доста трезво ”, казва Байфорд.