Изпратиха Ангела Меркел в отпуск

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел излиза в дълъг отпуск, за да се опита да излекува рядкото заболяване, което причинява треперене. Шестдесет и пет годишната Меркел изплаши немското правителство със здравословното си състояние. Въпреки че след първия пристъп тя обясни , че всичко е наред, и че „това ще мине“, нейните близки и съратници решиха да не рискуват. Разказваме ви защо изпратиха немския лидер в планината.

Германският канцлер Ангела Меркел излезе екстрено в отпуск. Според  Spiegel  тя ще отсъства от работното си място в продължение на 28 дни. Официално почивкта вна Меркел започна на 21 юли, веднага след важната среща, насрочена предварително за предишния ден.

За пръв път световната общественост разбра за проблемите на 65-годишната Меркел, когато се срещна с новия президент на Украйна Владимир Зеленски в Берлин на 18 юни. Официалната визита на новоизбрания лидер включваше среща с президента Франк-Валтер Щанмайер, а след това и със Ангела Меркел, както и съвместна церемония с оказване на военни почести. Но след като Зеленски се ръкува с Меркел и застана до нея, за да изслушат химните на двете държави, ръцете и тялото на канцлера започнаха да треперят. Впоследствие тя увери всички, че нещата се наред, а медиите отдадоха  неразположението на силната горещина – този ден температурата в Германия беше + 30 градуса.

На 27 юни Меркел се срещна с президента Щанмайер, но по време на срещата ръцете й се разтрепериха, а нейният прес-секретар трябваше да обяснява случилото се. Официалният представител увери медиите, че канцлера е добре и потвърди, че Меркел ще участва в срещата на върха на Г-20 в Осака на 28 и 29 юни.

На 10 юли, по време на срещата с премиер-министъра на Финландия Анти Рине в Берлин, докато двамата позираха за официалните снимки, това се случи отново, този път с известна разлика. На видеозаписите се виждаше, че Меркел не само трепери, но и движи едва забележимо устните си. Повечето наблюдатели решиха, че това е неподдаващо се на контрол движение, но се оказа, че канцлерът през цялото време се е опитвала да овладее пристъпа. В ефира на местната радиостанция Antenne Bayerne специалистът по четене по устните – Джудит Хартър заяви, че Меркел си повтаряла „Ich schaffe das“ (Мога да го направя).

Когато стана ясно, че дългият престой на крак провокира неразположението (според протокола на церемонията, представителите на държавите трябва да стоят неподвижно за около седем минути), правилата за Ангела Меркел се промениха малко. На срещата на 11 юли  с премиера на Дания Мете Фредериксен, и пет дни по-късно, по време на разговорите с молдовския премиер Мая Санду, изслушаха химните седнали.


На 19 юли канцлерът даде пресконференция, по време на която журналистите се интересуваха от нейното здраве. Според лидерът тези въпроси не били уместни за обсъждане, но обеща:  „Ще завърша политическата си кариера през 2021 г.,  но се надявам, че ми предстои по-нататъшен живот, който бих предпочела да изживея в добро здраве.“

Лекарите наричат пристъпите, от които Меркел започна все по-често да страда, ортостатичен тремор. Засега заболяването не е изучено добре. Според статистическите дани то засяга най-често хора на възраст 50-60 години.

При седене и лежане симптомите на пристъпа изчезват, но ако човек стои дълго време прав, започва да усеща слабост, после следва и тадият на треперенето. По официални данни преодоляването на болестта е сложно – липсва информация за терапията й, както и действащи алгоритми за лечението й. Но ако едномесечният престой в Алпите помогне, Ангела Меркел ще може да запази пълномощията си до 2021 г., както обеща.